Sprečite prehladu i GRIP tako što ćete ih jesti što češće: Četiri namirnice BOGATE vitaminom D

Nedostatak vitamina D je česta pojava tokom hladnijih dana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Unos odeređenih namirnica je poželjno povećati s promenom godišnjih doba.

Nedostatak sunčeve svetlosti zbog sve kraćeg dana i oblačnog vremena direktno dovodi do manja vitamina D u organizmu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Njegov nedostatak povećava rizik od obolevanja od raznih infekcija i upala, postaje uzrok oslabljenog imuniteta, nedostatka energije i motivacije i depresije, koji sa razlogom kod mnogih počinju u jesen i zimu.

Shodno tome, tokom jeseni i zimskih dana je potrebno da posebno povedete računa o ishrani kako biste obezbedili organizmu sve vitamine koji su mu potrebni, a ovo su neke od namirnica koje obiluju vitaminom D.

Foto: Tim Hall / ImageSource / Profimedia

Losos

Losos je nezamenljiv u oblačnim sezonama – jedna porcija (oko 100 g) sadrži gotovo dnevnu potrevu za vitaminom D. Štaviše, ova crvena riba poboljšava moždanu aktivnost i smanjuje rizik od bolesti mozga. Izaberite drugu mogućnost između smrznutog i svežeg lososa – sveže ulovljena riba ima mnogo veći sadržaj vitamina.

Jaja

Pristupačan i lak način za popunjavanje zaliha solarnog vitamina u vašem telu. Jaja su vrlo hranljiva, a njihovo žumance sadrži visoku koncentraciju vitamina D. Mogu se koristiti u bilo kom obliku: sa tostom za doručak, u salatama ili kajgani.

Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Sardina

Ova vrsta ribe sadrži nešto manje vitamina D od lososa. Međutim, sardine su bogate gvožđem, kalcijumom i omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za dobro zdravlje kože, kose i zuba, kao i za stvaranje kostiju.

Pečurke

Jedan od retkih biljnih izvora vitamina D. Njegov sadržaj u pečurkama je nizak, ali mogu biti alternativa ribi i morskim plodovima ili dodatak hrani bogatoj vitaminom D.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, ekspresvesti.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar