Sa njima NIKADA ne znate na čemu ste: Sedam rečenica koje koriste pasivno – agresivne osobe

Pasivna agresija može biti prilično naporna kad su u pitanju odnosi sa ljudima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Svi smo se bar jednom do sad u životu susreli sa pasivno – agreisvnom osobom, ali nismo svi umeli da prepoznamo da se o njoj radi.

To su uglavnom osobe sa kojima se osećamo da smo na “emocionalnom toboganu”, koje su prijateljski raspoložene jedan dan, dok se drugi već ponašaju čudno i ne žele da razgovaraju sa nama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pasivna agresija je definisana kao namerni i maskirani način izražavanja osećanja besa. Uključuje čitav niz ponašanja dizajniranih tako da uznemire drugu osobu, a da ona ne prepozna bes osobe koja joj se obraća.

Ovih sedam uobičajenih pasivno – agresivnih fraza mogu vam poslužiti kao sistem ranog otkrivanja, pomažući vam da prepoznate skriveno neprijateljstvo.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

1. “Nisam ljut”

Negiranje osećanja besa je klasično pasivno – agresivno ponašanje. Umesto da osoba bude iskrena kada su u pitanju osećanja, ona će insistirati na tome da nije ljuti, čak i kada “kipi” iznutra.

2. “Dobro. U redu”

Optuživanje i povlačenje iz diskusije su primarne strategije pasivno – agresivne osobe. Budući da je pasivna agresija motivisana verovanjem osoba da će direktno izražavanje besa samo pogoršati njegov život, ovakve osobe koriste fraze poput “Fino” i “Šta god”.

3. “Nisam znao da treba sad to da uradim”

Iako svi volimo da s vremena na vreme odložimo neprijatne zadatke, ljudi sa pasivno – agresivnom ličnošću se oslanjaju na odugovlačenje kao način da frustriraju druge, a da ne moraju direktno da ih odbiju.

Foto: Shutterstock

4. “Ti si peferkcionista”

Kada odlaganje nije opcija, pasivno – agresivne osobe će reći “Ti si preveliki perfekcionista, zato ti ništa nije dovoljno dobro” kako bi odbranile sebe što zadatak nije dobro urađen.

5. “Mislio sam da znaš”

Braneći se neznanjem, pasivno – agresivna osoba će vas uvući u problem, istovremeno uživajući u vašim nevoljama i mukama.

6. “Odlično si to uradio s obzirom na tvoj nivo obrazovanja”

Ovakva vrsta “komplimenta” je način da vas pasivno – agresivna osoba uvredi. Ako vam je iko ikada rekao nešto slično, velika je šansa da ste se susreli sa pasivno – agresivnom osobom.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

7. “To je bila šala”

Sarkazam je uobičajeno sredstvo kojim se koriste pasivno – agresivne osobe. Ako pokažete da ste uvređeni, pasivno – agresivna osoba će igrati na kartu žrtve, pitajući: “Zar se sa tobom čovek ne može našaliti?”

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar