Talibani nisu obesili čoveka za američki helikopter (VIDEO)

Video jeste stvaran, ali ne prikazuje obešenu osobu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Na društvenim mrežama i medijima munjevito se proširo video koji prikazuje američki helikopter u Avganistanu s kojeg visi čovek, a koji navodno voze talibani.

Među hrpetinom vojnog naoružanja koje je avganistanska vojska nakon raspada ostavila talibanima je i poznati američki borbeni helikopter Blek hok. Dosad se mislilo kako talibani ne znaju da upravljaju helikopterima i avionima koje su Amerikanci dali avganistanskoj vojsci.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

No talibani su objavili dva snimka na kojima, kako tvrde, lete u novom Blek hhoku.

Snimke su objavili na The Talib Timesu, zvaničnoj stranici Islamskog Emirata Afganistana, kako su nazvali novu državu.

Na snimku je navodno Blek hok iznad Kandahara, gde je bila jedna od vazdušnih baza koje su talibani zauzeli.

Na drugom snimku se vidi nešto što izgleda kao obešen čovek, ali nije jasno da li se radi o čoveku ili lutki.

Mnogi protivnici američkog predsednika Džoa Bajdena, uključujući američkog republikanskog senatora Teda Kruza, na društvenim su mrežama tvrdili da su talibani iskoristili američki helikopter kako bi obesili čoveka.

– Ova zastrašujuća slika pokazuje avganistansku katastrofu Džoa Bajdena: Talibani su obesili čoveka iz američkog Blek hoka – napisao je senator Kruz na Tviteru.

Ispostavilo se da ova teorija nije tačna.

Video jeste stvaran, ali ne prikazuje obešenu osobu.

Naime, ispostavilo se da video jeste realan (iako nije jasno kad je snimljen), ali ne prikazuje obešenu osobu, nego osobu koja visi s helikoptera u pojasu za penjače. Konkretno, na kasnije objavljenim fotografijama vidi se kako osoba koja visi s helikoptera maše ljudima okupljenima na tlu, što jasno dokazuje da je osoba živa.
Američka stranica za proveru činjenica „Snupes“ je iz videa izvukla nekoliko skrinšotova koji dokazuju da osoba nije obešena, nego maše ljudima okupljenima na zemlji.

Bilal Sarvari, slobodni avganistanski novinar, na Tviteru je objavio da snimak prikazuje helikopter kojim upravlja pilot kojeg su obučili SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok s helikoptera u pojasu visi talibanski vojnik s talibanskom zastavom.

Snimak pogledajte klikom OVDE.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar