Brnabić o DRUGOM ciklusu programa “Moja prva plata”: Evo koliko država izdvaja za naknadu za mlade

Brnabić je u Arilju prisustvovala promociji drugog ciklusa programa ”Moja prva plata”

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Premijerka Ana Brnabić pozvala je danas privatne kompanije i poslodavce u Srbiji da se prijave za drugi ciklus programa ”Moja prva plata” za koji je Vlada Srbije izdvojila 2,2 milijarde dinara i istakla da je cilj programa da 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem stekne prvo radno iskustvo.

Brnabić je u Arilju prisustvovala promociji drugog ciklusa programa ”Moja prva plata” u porodičnoj kompaniji ”Bogutovo”, koja pravi odeću, ali je i proizvođač malina, a koja je u prvom ciklusu tog programa angažovala deveto mladih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Svaka uspešna zemlja zasniva se na ovakvim porodičnim kompanijama. Radili su, borili se i prošli kroz teška vremena, a danas imaju 128 zaposlenih – rekla je premijerka i zahvalila vlasnicima kompanije što učestvuju u programu ”Moja prva plata”.

Premijerka je kazala da je cilj tog programa, u koji je u prvom ciklusu uloženo 1,6 milijardi dinara, da se mladima omogući da steknu svoje prvo radno iskustvo, a privredi pomogne da nađe nove kadrove, novu snagu i novu energiju.

– Ideja je bila da u užasnoj teškoj prošloj godini, kada smo se borili protiv koronavirusa i kada je privreda mnogo trpela, pomognemo privredi i prebrodimo krizu na nacicn da, dok se u svim zeljmama nezaposlenost povećavala, u Srbiji je neto zaposlenost povećana – rekla je Brnabić.

Navela je da će u drugom ciklusu programa ”Moja prva plata” mesečna nadoknade koje daje država za mlade sa završenom srednjom školom biti 22.000 dinara, a za one sa fakultetom 26.000 dinara.

– Postoji prostor da kompanije u kojima stiču iskustvo povećaju mesečnu naknadu, ali to nije najvažnije, već to da stiču iskustvo i da ostanu na tim poslovima – naglasila je premijerka.

Podsetila je da je u prvom ciklusu programa u 8.453 mladih, od čega su 60 odsto devoje, sticalo radno iskustvo u 5.177 privatnih kompanija.

– Nadam se da će drugi ciklus biti još uspešniji, jer ankete pokazuju veliko zadovoljstvo mladih, a više od 90 odsto bi preporučilo ovaj program vršnjacima, dok oko 85 odsto kompanija želi da ih zadrži na poslu – navela je Brnabić.

Poziv privatnim kompanijama i privrednicima da se prijave za drugi ciklus progama otvoren je 20. avgusta i traje do 20.septembra, dok će mladi moći da se prijave od 1. do 31.oktobra.

U Arilju je u prvom ciklusu programa radno angažovano 35 mladih, a u celom Zlatiborskom okrugu ukupno 322 mladih.

BONUS VIDEO



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar