Kosa vam je prerano POSEDELA? To bi mogao da bude znak OVIH zdravstvenih problema

Stres i loša ishrana su samo neki od uzročnika prerane pojave sedih vlasi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ako je kosa počela da vam sedi već u dvadesetim godinama, niste jedini, a mnogo je razloga zbog čega se to dešava.

Sa druge strane, postoje i osobe koje su počele da sede tek posle ulaska u petu deceniju života.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ono na šta najviše ukazuju stručnjaci je i da bi prerano posedela kosa mogla da bude znak određenih zdravstvenih problema.

1. Nedostatak vitamina B12

Stručnjaci tvrde da je nedostatak vitamina B12 među najčešćim uzrocima zbog kojih će vam kosa rano posedeti. To takođe vodi do istanjivanja i gubitka kose. Kako biste izbegli takvu situaciju, u ishranu uključite govedinu, jaja, tunjevinu i losos, a možete piti i kompleks vitamina B12.

2. Problemi sa štitnom žlezdom

Problemi sa štitnom žlezdom direktno se preslikavaju na folikule vlasi, kažu stručnjaci koji su istraživali problem. Ako ste rano primetili sede ili su se javila odstupanja od uobičajenog stanja, poput krte ili masne kose, možda je reč o štitnoj žlezdi.

Foto: Gennadiy Poznyakov / Alamy / Alamy / Profimedia

3. Jedete previše nezdrave hrane

Nezdrava hrana je možda krivac za višak sedih na vašoj glavi. Različite studije su utvrdile da feritin, kalcijum, vitamin D3, bakar, cink i gvožđe održavaju zdravlje kose. Kada se pojavi nedostatak neke od tih supstanci, kosa postaje seda.

4. Previše stresa

Stručnjaci sedu kosu u ranom uzrastu povezuju i sa stresom. Stres oštećuje ćelije odgovorne za obnavljanje kose koja će zbog toga postati seda pre vremena.

5. Genetika

Ako vam je kosa postala seda, možda ste to nasledili od roditelja ili baka i deda. Dermatolozi kažu da naša genetika igra važnu ulogu u određivanju trenutka kada će kosa početi da sedi. Ako je neko u porodici rano osedeo, velika je verovatnoća da će se to i vama dogoditi.

Foto: – / PhotoAlto / Profimedia

6. Štetne farbe i hemikalije

Od šampona do boja za kosu, većina proizvoda može da dovede do pojave sedih. Štetne hemikalije u takvim proizvodima utiču na nivo melanina zbog čega vaša kosa gubi prirodnu boju.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar