Sud u Strazburu ODBIO tužbu grupe francuskih vatrogasaca: Vakcinacija ipak OBAVEZNA

Ovo je prva odluka Evropskog suda u vezi s obaveznom vakcinacijom na kovid 19

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Dominique Vomer / Sputnik / Profimedia

Evropski sud za ljudska prava saopštio je danas da je odbio tužbu koju su podnela 672 francuska vatrogasca zbog obavezne vakcinacije na kovid 19.

Određene kategorije stanovništva, među kojima su zdravstveni radnici, ali i spasioci, moraju u ovoj zemlji da se vakcinišu protiv virusa korona, zbog rizika od prenošenja bolesti na ljude s kojima su u kontaktu tokom rada.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Među podnosiocima tužbe su i profesionalni vatrogasci i volonteri, a kao razlog su naveli pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života.

Ovo je prva odluka Evropskog suda u vezi s obaveznom vakcinacijom na kovid. Nedavno je isti sud sa sedištem u Strazburu odbio i tužbu čeških roditelja koji su se pobunili protiv obaveznog vakcinisanja dece protiv dečjih bolesti pre upisivanja u školu, uz obrazloženje da cepljenje može biti neophodno u demokratskom društvu, prenose Novosti.

U Francuskoj je, inače, kampanja vakcinisanja u punom jeku. Portparol vlade Gabrijel Atal je danas saopštio da je procenat vakcinisanja u ovoj zemlji trenutno veći nego u SAD, Izraelu i Nemačkoj, a jednak s onim u Velikoj Britaniji. Od 67 miliona stanovnika, u Francuskoj je prvu dozu primilo 48 miliona, a drugu 42 miliona. Vlasti računaju da će do 1. septembra prvu dozu primiti 50 miliona ljudi, a kampanja vakcinacije se nastavlja. Prema Atalovim rečima, čak tri petine dece uzrasta od 12 do 17 godina dobilo je prvu dozu, kao i 80 odsto mladih od 18 do 24 godine. Razlog za to je između ostalog i uvođenje sanitarne propusnice koja je neophodna za normalno svakodnevno funkcionisanje, od odlaska u bioskop ili restoran, do posete tržnim centrima.

BONUS VIDEO:



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar