Opasni virus hara Beogradom: Nije KORONA, ali simptomi su veoma SLIČNI

Virus može da se zadrži i mesec dana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Sve je više poziva Hitnoj pomoći zbog stomačnih infekcija, evo kako da prepoznate simptome – nije naivno, virus može da se zadrži i mesec dana.

Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći rekla je u Jutarnjem programu da trenutno “haraju” stomačni virusi i bakterijske infekcije, i da njihovi simptomi mogu biti slični kovidu 19.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Zvali su nas zbog visokog pritiska i bolova u grudima, ali sve češće se građani javljaju zbog saveta u vezi sa stomačnim problemima. Infekcije stomačnim virusima su sada česte, ima ih i kod dece i kod odraslih i važno je zapamtiti da su najmlađi i najstariji i najugroženiji. Kod njih regulatorni kompenzacioni sistemi nisu dovoljno efikasni, i gubitak tečnosti i soli su opasni za njih – rekla je ona a potom opisala simptome i tok bolesti.

– Stomačni virus je često bolest prljavih ruku, prenosi se preko vode, voća, povrća, čak i prljavih predmeta. Infekcija može donekle izgledati kao kovid, a tegobe nastaju oko 24 sata nakon izloženosti. Otporan je virus i može se zadržati u organizmu čak i tridesetak dana – rekla je ona.

– Prvi simptomi biće krčanje u stomaku, nadutost, temperatura, povraćanje, proliv, pa čak i uvećanje limfnih žlezda ili curenje iz nosa – upozorila je doktorka.

Ako sumnjate na kovid, možete da se testirate ali dr Jevtić navodi da je najpre važno da povratite tečnost i soli izgubljene dijarejom ili drugim stomačnim tegobama.

– Odmah nadoknadite tečnost i soli, uvedite higijensko dijetalni režim. Dakle, pirinač na vodi, posne slane supe, duobiotici i probiotici. Kontrolišite i pritisak, i znajte da trenutno ima mnogo infekcija, od virusa tu su enterovirus i rotavirus, a od bakterija ešerihija, salmonela i helikobakter – rekla je ona.

BONUS VIDEO:

Izvor: Pink

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar