Evropska unija reagovala na SRAMNU presudu Todosijeviću: Priština prekršila Briselski sporazum ovim aktom

Portparol EU podseća Prištinu da je Briselski sporazum i dalje na snazi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da u slučaju Ivana Todosijevića, sud u Prištini nije ispoštovao ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

– Sporazumom je dogovoreno da Apelacioni sud u Prištini uspostavi panel koga čine većinom srpske sudije kada se radi o presudama u okviru većinskih srpskih zajednica. U ovom slučaju to nije ispoštovano – izjavio je Stano.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Portparol EU podseća Prištinu da je Briselski sporazum i dalje na snazi i da se kao “kamen temeljac za normalizaciju odnosa između između Srbije i (tzv.) Kosova, ne sme kršiti”.

– EU očekuje da obe strane primene sve sporazume postignute u dijalogu Beograda i Prištine. Takođe, očekujemo da obe strane konstruktivno doprinesu postizanju sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazumo o normalizaciji odnosa – kazao je Stano.

On navodi da je svako poricanje ili revizionizam događaja koji su se dogodili tokom sukoba na Zapadnom Balkanu devedesetih godina, “suprotno vrednostima EU i projektu integracije Zapadnog Balkana u EU”.

– Pozivamo sve da pokažu uzdržanost iz poštovanja prema žrtvama i rade na iskrenoj i istinskoj proceni prošlosti. Regionu su potrebni pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa – zaključio je Stano.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (1)

  1. Priština prekršila Briselski sporazum koji j još na snazi. Sporazum je u celini protivustavan kojim se otima KiM od Srbije, ima sve elemente primopredaje teritorije, Srbija teritorijalno ništa ne dobija, ali se to ignoriše i prećutkuje. Briselski sporazum je prekršen i kada se mimo sporazuma formira vojska Kosova, formira kosovska vojna baza na brdo iznad Severne Mitrovice, da ne nabrajam, zašto se to prećutkuje? Albanska vlast KS je ranije porušila dugačak betonski zid pored puta kod mosta na reci Ibar, koji je Srbima na sever Mitrovice služio i kao zaštita od napada albanskih separatista koji iz Južne Mitrovice preko mosta napadaju Srbe. Po Bris. sporazumu urbanističko i ruralno uredjivanje ne nadležnost Zajednice srpskih opština. Zašto su Albanci-Šiptari protivzakonito srušili odbrambeni zid na srpskom delu da Srbi žive u strahu od napada Albanaca, a da na to niko nije reagovao, ni EU?

    Odgovori

Ostavite komentar