Crnogorci se SPREMAJU za NEREDE: Na protestu zbog ustoličenja Joanikija bilo 4.000 ljudi

Ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru je najavljena za 5. septembar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Uprava policije Crne Gore saopštila je da je na Cetinju na današnjem protestu zbog najavljenog ustoličavanja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija u Cetinjskom manastiru bilo prisutno oko 4.000 građana.

U saopštenju, crnogorska policija odbacila je navode da su građani bili sprečeni da dođu na protest u Cetinju, i navela da taj skup nije bio najavljen.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Organizatori današnjeg protesta, grupa građana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru-sedištu Mitropolije.

Oni su poručili da je Joanikije „nedostojan trona Sv. Petra Cetinjskog”, da je „namesnik Crkve Srbije” i najavili „odbranu” Cetinjskog manastira.

– Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode. Ne dozvoljavamo ga posebno zato što im je za to potreban kao simbolički dokaz našega pristanka na okupaciju. Okupaciju od strane onih što nas ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik ni državu, ni crkvu ni kulturu – poručeno je sa skupa.

Ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru je najavljena za 5. septembar.

BONUS VIDEO:



Izvor: Politika

Komentari (1)

  1. Урбане комите су заборавиле Његошеву: Ко је Србин и српскога рода...

    Odgovori

Ostavite komentar