BiH potpisala IZJAVU Stejt departmenta o Avganistanu: Republika Srpska ISKLJUČENA

Iako na sajtu Stejt departmenta još nije stavljena na listu, BiH se pridružila listi od 100 zemalja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia/AgnosticPreachersKid, Peter Teuchert / Panthermedia / Profimedia

Države potpisnice američke izjave su saglasne da, kako je navedeno u njoj, podržavaju, pozivaju i rade na tome da sve strane poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak onih Avganistanaca koji žele da napuste svoju državu.

Bosna i Hercegovina se pridružila Zajedničkoj izjavi američkog Stejt departmenta kojom se poziva na mir u Avganistanu, objavio je sarajevski portal “Kliks”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako na sajtu Stejt departmenta još nije stavljena na listu, BiH se pridružila listi od 100 zemalja.

Kako navodi “Kliks”, Ministarstvo spoljnih poslova BiH je odmah htelo da pošalje “zeleno svetlo” za pridruživanje izjavi, ali je čekalo saglasnost Predsedništva BiH, iako to nije bilo neophodno.

Republika Srpska nije učestvovala u donošenju odluke

Republika Srpska nije obaveštena da je BiH potpisala izjavu Stejt departmenta o Avganistanu. Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je samoinicijativno donela tu odluku, saznaje Sputnjik u Banjaluci.

Kako navode u Srpskoj za Sputnjik, u Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH nije stigla nikakva informacija s tim u vezi.

– Turkovićevu mnogi doživljavaju kao ministarku spoljnih poslova SDA, a ne BiH. Ona donosi samoinicijativne odluke bez odobrenja Predsedništva BiH, koje je inače nadležno za spoljnu politiku –  dodaju iz Banjaluke.

Izjava Stejt departmenta

Reč je izjavi koju su Sjedinjene Američke Države inicirale 15. augusta 2021. godine, nakon što su talibani ponovo uspostavili vlast u Avganistanu.

Države potpisnice američke izjave su saglasne da, kako je navedeno u njoj, podržavaju, pozivaju i rade na tome da sve strane poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak onih Avganistanaca koji žele da napuste svoju državu, kao i stranaca.
Navedeno je da Avganistanci zaslužuju da žive bezbedno i dostojanstveno. Ovom izjavom se njene potpisnice deklarišu kao one koje su spremne pomoći Avganistanu, prenosi Alo.

Podsetimo, i Srbija je među oko 100 zemalja sveta koje su potpisale Zajedničko saopštenje Stejt departmenta o Avganistanu.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar