“Mentalnu bolest sam nasledila, a SILOVANJE je pogoršalo PATNJU”: Potresna ispovest legendarne glumice

Većina gledalaca divi joj se i pamti je kao "Hičkokovu plavušu" iz kultnog filma "Vrtoglavica", ali retki znaju da život holivudske dive nije bio nimalo lak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto; Youtube printscreen

Iako je početkom godine proslavila 88. rođendan, a glume se odrekla još 1991., američka glumica Kim Novak i dalje radi punom parom: neprestano slika u svom domu u Kaliforniji, brine se o životinjama, a nedavno je objavila knjigu “Kim Novak: Her Art and Life”, na čijoj promociji je otkrila potresne detalje iz njenog života.

Rođena 1933. u Čikagu kao Merilin Polina Novak, legendarna glumica tokom karijere je morala da se suoči s očevim neodobravanjem, holivudskim predatorima i producentima koji su je omalovažavali, a kao da to nije bilo dovoljno, sudbina joj je donela niz nesrećnih događaja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tamni oblaci nadvili su se nad njom još u detinjstvu. Odrastajući kao dete čeških imigranata nije bila najomiljenija devojčica u kraju, gde su deca zlobno gledala na doseljenike iz istočnoevropske države, pa su je često zadirkivali, a verbalno zlostavljanje uskoro je preraslo u nešto još strašnije. Naime, glumica je smogla snage i ispričala detalje stravičnog događaja koji je obeležio njeno detinjstvo. Kako je navela, u ranim tinejdžerskim danima doživela je silovanje.

Foto; Youtube printscreen

– Bilo je to u mojim ranim tinejdžerskim godinama. Nekolicina dečaka me je silovala na zadnjem sedištu nečijeg auta – priznala je Kim Novak u intervjuu za britanski dnevni list The Guardian.

Kako je istakla, ovaj događaj samo je pogoršao psihičke probleme sa kojima se već suočavala.

– Mentalnu bolest sam nasledila od oca, a silovanje je samo povećalo moju patnju – rekla je glumica u ispovesti.

Roditeljima nije rekla šta se dogodilo, jer je, kako je objasnila, strah od očeve reakcije i osude okoline bio je mnogo veći od potrebe da na nečijem ramenu isplače dušu. Nedostatak podrške roditelja osetila je i kada je uplovila u glumačke vode.

Foto; Youtube printscreen

– Nikada nije prihvatio moju glumačku karijeru. Došao je na premijeru prvog filma, ali je otišao iz dvorane usred projekcije. Posle me je upitao: “Šta si morala da uradiš da postaneš glumica?”. A zaista nije bilo tako. I danas mi je teško da pričam o tome – otkrila je Kim Novak i istakla da tada nije znala, ali danas je toga svesna, da očevi ispadi nisu značili da je loš čovek, već samo da se borio s istom bolešću s kojom se i ona već godinama bori.

– Dugo sam u sebi osećala podvojenost, ali mislila sam da sam jednostavno takva, da se to ne može popraviti. Tek kada su mi krajem sedamdesetih postavili dijagnozu, shvatila sam da nisam jedina. Shvatila sam zašto sam jedan dan izuzetno ushićena, dok drugi dan ne mogu pobeći od tuge. Bilo mi je teško jer nisam znala da imam bipolarni poremećaj. Nisam ni znala šta je to. A, verujte mi, bipolarnost nije nimalo laka. Kada oko sebe imate ljude koji veruju u vas, onda je savršeno, jer mislite da možete sve. Ali, ja sam najčešće bila okružena ljudima koji nisu verovali u mene. Prvi od njih je bio moj otac. Mislio je da ništa ne vredim i to mi je često govorio. Kasnije sam shvatila i da je on bio psihički bolestan, gotovo uvek u depresivnom raspoloženju, pa ga ne mogu kriviti za takvo ponašanje, ali izuzetno je bolelo što čak ni najbliži ne veruju u mene. I sa svakim negativnim komentarom ja bih sve više sumnjala u sebe, a uz bipolarnost to me je odvlačilo u depresiju – priznala je holivudska glumica koja se krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog veka proslavila pod rediteljskom palicom Alfreda Hičkoka u „Vrtoglavici“, psihološkom trileru iz 1958. koji je pre nekoliko godina proglašen najboljim filmom svih vremena.

Poslednju ulogu imala je 1991. u trileru „Liebestraum“ Majka Figisa, a 23 godine van industrije snova bilo je dovoljno da brojni gledaoci, uglavnom mlađe generacije, zaborave na nju. To se moglo primetiti i 2014. kada se pojavila na dodeli Oskara kao prezenterka.

Foto; Youtube printscreen

Dok je oskarovac Metju Mekonahi na pozornici s poštovanjem stajao pored nje, brojni korisnici društvenih mreža javno su se pitali ko je ta žena, ali i neukusno ismevali njen izgled, posebno neprirodan izgled lica, ne znajući da je Novak 2000. u požaru koji je zahvatio njenu kuću zadobila opekotine na licu. Glumica sem takođe, 2006. godinu dana oporavljala nakon teškog pada s konja, zbog čega su joj, između ostaloga oštećeni živci.

Foto; Youtube printscreen

Kim se, pak, zbog toga nije ljutila. Shvatala je da je predugo van domašaja medijskih reflektora, ali ni zbog čega se nije žalila, pa čak ni zbog toga što više ne glumi.

– Ne nedostaje mi toliko gluma koliko se ponekad osećam krivom što sam propustila priliku da kao slavna glumica dobijem bolje uloge. Znam da zvuči čudno, ali nekako osećam kao da sam ostala dužna svetu. Da nisam pokazala sve što znam – skromno je rekla Novak. Deo toga duga otplatila je s knjigom “Kim Novak: Her Art and Life” koja nije klasična autobiografija, već više pregled njenih umetničkih i životnih ostvarenja. Uostalom, od autobiografije je davno odustala.

– Sredinom devedesetih izgubila sam i drugu kuću, ovaj put u požaru, a s njom i već završen rukopis. Imala sam i kopije, ali sve je nestalo s kućom. Nisam zbog toga tužna, jer mi se čini da se sve događa s razlogom. Sada znam da je ta autobiografija zapravo bila namenjena meni. Bog je želeo da je napišem za katarzu. Novu neću napisati – rekla je holivudska diva Kim Novak.

Teška životna priča avganistanske Mona Lize: Sa povratkom talibana ona je ISKOČILA u prvi plan (FOTO)

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Gloria.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar