Zovu ga Pantera, a u najgorem zatvoru na svetu postao je šampion: Usledile su scene koje lede srce

Dok se borio svakodnevno za život u okruženju u kom je boravio više od šest godina, pojavila se prilika da se bori i za slobodu - nju nije smeo da propusti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YouTube/Trece

Nesvakidašnja priča za koju malo ljudi sa ovih prostora zna, dogodila se 2019. godine u Paragvaju, odakle je i glavni lik ove teme – Ričard Emanuel Morej Martinez – ili popularnije, Panter.

Bokser je imao problema sa ponašanjem, pa je 2012. godine dobio kaznu zatvora jer je koristio i prodavao drogu, a uhvaćen je i u teškoj pljački.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako nije želeo da ima advokata, nikog nije bilo da ga odbrani i proba da umanji zatvorsku kaznu, pa je dobio sedam godina.

Sin jednog od najpoznatijih paragvajskih boraca, koga su takođe zvali Panter (Pantera), “dobio je priliku” da boravi u najopasnijem zatvoru na svetu zvanom Takumbu. Otada, čuveni otac ga se javno odrekao i svaki kontakt je prekinut.

Odslužio je šest godina i osam meseci, a onda mu se ukazala neverovatna šansa – da se bori za titulu prvaka Južne Amerike u istom tom zatvoru!

Upravnik zatvora je bio maksimalno korektan prema njemu (ne i prema ostalim zatvorenicima, pošto je mnogo novca uloženo u boks, dok prestupnici praktično spavaju u sopstvenom đubretu u nekoliko9 zatvorskih paviljona), pa mu je obezbedio mesto gde može trenirati, kao i trenera Fabija Romera, koji mu je pomogao da se pripremi.

Takođe, dobio je i sponzora, što je dodatno imalo uticaja na Pantera, koji se prethodno, pre vraćanja u boksersku formu u zatvorskim danima, bavio stolarijom.

A borba – jedna od najkraćih u ovoj konkurenciji (supervelter kategorija). Paragvajac se borio sa brazilskim momkom čije je ime – Karlos “Kaoljo” Santos de Žezus. Panter je njega nokautirao posle samo nekoliko udaraca, logično, u prvoj rundi!

Ono što je usledilo po samom završetku te borbe je možda i najveća priča u svemu ovome i scena koja ledi i najtvrđa srca. Njegov već pomenuti otac, Panter senior, došao je i pred kamerama se izgrlio i izljubio sa svojim sinom poslavši celoj naciji, ali očigledno i planeti poruku da su druge šanse ponekad ipak moguće.

Osvojio je titulu u pomenutoj kategoriji i onda su za njega krenuli mnogo bolji dani. Iako mu je preostalo još samo četiri meseca da odsluži kaznu, dobio je pomilovanje, pa je pušten ranije iz zastrašujuće Takumbe.

Odobrena mu je uslovna kazna, manje od nedelju dana od pobede protiv Brazilca. Kao deo uslovne slobode, naređeno mu je da trenira boks zatvorenike u zatvoru u prestonici Paragvaja u okviru svog društvenog rada.

Veoma zanimljiva priča koja možda samo na prvi pogled deluje jednostavna, ali kada uzmemo u obzir šta sve nosi zatvor Takumbu – za koji kažu da se borba za život odvija svakodnevno – jasno je koliko je paragvajskom sportisti bilo teško, ali je na kraju uspeo da dokaže svoj kvalitet u onome što najviše voli – boks.

Bonus video:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar