Male kuhinje: Kako da u potpunosti iskoristite prostor i napravite VIŠE MESTA za potrepštine?

Vaša kuhinja će sada izgledati prostranije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto : Ilustracija, Shutterstock/Africa Studio

Mala kuhinja može biti vrlo nepraktična ako ne znate kako da na pravi način iskoristite prostor.

To je deo kuće u kojem se obično provodi mnogo vremna, pa treba da se pobrinete da imate odgovarajuće uslove za rad.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Postoji mnogo pametnih rešenja za kuhinje male kvadrature koja će vam pomoći da prostor koji imate iskoristite na najbolji mogući način.

Kuhinja svetle boje

Svetle boje prostor čine većim. Ako razmišljate o tome kako da promenite izgled kuhinje, ili se možda useljavate u novi životni prostor, počnite od boje. Bele, svetlosive i bež nijanse su apsolutno prijemčive u ovom slučaju. Sa bojama svakako izgleda veselije, ali sa belom će izgledati čisto, prostrano i svetlo.

Foto: heshphoto / ImageSource / Profimedia

Kuhinja i trpezarija u jednom

Nemate previše prostora za trpezariju? Možete rešiti i taj problem na nekoliko načina. Možete staviti drvenu površinu između šanka i zida, koja se diže i spušta po potrebi. Opet, ako se sa druge strane šanka izlazi, drvena površina može biti i fiksna, pa možete i dodati osvetlenje na zidu da bi vam bilo svetlije kada budete sedeli u večernjim časovima. Ili, možete produžiti radnu površinu u kuhinju, dodati stolice i na taj način spojiti dva u jedno.

Još jedan način da iskoristite sto i zid

Možete dodati na zidu sasvim malu drvenu površinu i stolicu što će vam, osim za ručavanje, poslužiti i kao polica ili kao radna površina za seckanje i slično. Ako u kuhinji ipak imate veći zid, na njega zakačite police, a u nastavku namontirajte improvizovani sto, koji se takođe završava drvenom površinom, ponovo sa policama. Na taj način, ne samo što imate sto gde biste mogli da pojedete obrok ili popijete kafu, imaćete više prostora i za mnoge druge sitnice, za koje inače ne biste imali dovoljno mesta.

Foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Moć fioka

Kada je prostor mali, konsultujte se sa stručnim licem i iskoristite svaki centimetar na funkcionalan način. Na primer, možete postaviti fioku u uglu kuhinje kako biste u potpunosti iskoristili prostor, a ona će biti savršena za držanje tanjira ili drugih stvari iz kuhinje. Fioke možete ugraditi i u samom stolu ili u nastavku šanka ili druge radne površine. Moć fioka nije uopšte za potcenjivanje, posebno kada ne raspolažete velikim prostorom u kuhinji ili stanu. Zbog toga, kada sređujete ili ugrađujete kuhinju, potrudite se da bude što više ovakvih, maksimalno iskorišćenih elemenata.

Skrivena mesta

I naravno, ne zaboravimo skrivena mesta. Vrlo često kod malih kuhinja nedostaje prostor za korpu za smeće, za brojne tegle, deterdžente za čišćenje i slično. Ako vam upravo to pravi glavobolju, evo primera kako da to rešite. Šiber tanka polica je idealno rešenje za odlaganje flaša, tegli, začina… Vratanca na straničnom delu kuhinje mogu biti odlično rešenje da stavite kantu ili kesu za otpatke, možda prljave krpe, ili džoger ili šta god vam u tom trenutku treba, a nemate mesta gde da ga stavite. Niko neće znati šta tamo ima, a vama će kuhinja biti uredna.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, najboljamamanasvetu.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar