Poštujte njegove ODLUKE: Četiri načina da PODRŽITE partnera kada se nalazi u teškoj situaciji

Ako je to potrebno, ponudite mu pomoć stručnog lica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

O kojim sve stvarima ste razmišljali pre odlaska na prvi sastanak sa sadašnjim partnerom?

Da li vam je bio bitan izgled, njegova karijera ili smisao za humor? Više nego verovatno, mentalno zdravlje vašeg partnera vam svakako nije padalo na pamet.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema istraživanju Nacionalnog saveza za mentalne bolesti, jedna od pet odraslih osoba imala je poteškoće sa svojim mentalnim zdravljem.

Ako se osećate zaglavljeno kad je u pitanju vaš odnos sa partnerom i niste sigurni kako da mu pružite podršku, znajte da definitivno postoje načini na koje mu možete pomoći.

Radite na tome da budete prisutni i tu za njega, a ovo su neke od stvari koje vam mogu biti od koristi na tom putu.

Foto: – / PhotoAlto / Profimedia

Ne plašite se da razgovarate o njegovom mentalnom zdravlju

Borba sa mentalnim zdravljem može biti traumatično iskustvo jer je u pitanju stanje koje se često može zanemariti i koje je ponekad teško rešiti. Često se pojedinac koji se bori sa takvim problemima može osećati kao teret i oklevaće da svoje probleme podeli sa bliskim ljudima iz straha da će se pred njima zbog toga osetiti neprijatno. Preporuka je da razgovarate sa svojim partnerom i da ga podstaknete da vam priča za svoje probleme.

Slušajte

Ako vi ili vaš partner odlučite da započnete razgovor o svom mentalnom zdravlju, pažljivo slušajte bez prekida kako biste mogli da ga razumete. Možda vi to ne osećate, ali aktivno slušanje partneru će poručiti da poštujete njegovu spremnost da sa vama podeli ono što ga muči.

Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Budite mu podrška u borbi sa problemom

Možda će vašem partneru biti teško da reši problem bez stručnog lica. Najbolji savet koji mu u tom slučaju možete dati jeste da potraži pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. Ako smatrate da je prikladno, pitajte partnera kako možete da mu pomognete. Ako mu to odgovara, pomozite mu da pronađe psihologa ili psihoterapeuta koji će mu pomoći da reši problem koji ima, a vi mu budite podrška na tom putu.

Poštujte njihovo pravo da sami donose odluke

Ključno je osnaživanje partnera da donosi korisne odluke za koje smatra da su najbolje za njega. Podržavanje prava vašeg partnera na donošenje sopstvenih odluka takođe može značiti i spremnost da sa njim prolazire kroz ishode te odluke, čak i ako se niste složili sa odlukom koja je doneta.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar