Amerikanci PODRŽALI Vučićevu inicijativu: Imaju JASAN stav o “Otvorenom Balkanu”

Krajem jula su trojica državnika u Skoplju potpisali tri dokumenta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Sjedinjene Američke Države svesrdno podržavaju regionalna nastojanja da se u oblasti ekonomije teži koordinaciji i integraciji u skladu sa pravilima i standardima Evropske unije, rekli su iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, odgovarajući na pitanje kakav je stav SAD povodom inicijative “Otvoreni Balkan”, koju su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama.

Jasnim odgovorom su nedvosmisleno potvrdili da podržavaju inicijativu predsednika Vučića.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iz ambasade SAD dodaju i da bi Bosna i Hercegovina trebalo da iskoristi regionalne integracijske incijative da ostvari napredak u postizanju slobode kretanja ljudi, roba i usluga, piše Avaz.

Podsetimo, pre nešto manje od dve godine, predsednik Vučić je zajedno sa premijerima Severne Makedonije i Albanije pokrenuo u Novom Sadu inicijativu da se između tri države uklone barijere koje ometaju takozvane četiri slobode, na kojima se zasniva zajedničko tržište EU – slobodno kretanje roba, usluga, ljudi i kapitala.

Krajem jula su trojica državnika u Skoplju potpisali tri dokumenta, kojima su se obavezali da će raditi na olakšanju uvoza, izvoza i kretanju robe između tri države, koji će omogućiti našim radnicima slobodan pristup tržištu rada u svakoj od tri zemlje i da će udružiti snage da se zaštitimo od prirodnih katastrofa, gde god se one desile.

Vučić je ranije rekao i da želi da se inicijativi priključe i ostali na Balkanu, poručujući da nemaju čega da se plaše, osim svakodnevnih gubitaka zbog „tvrdih“ granica.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Već se vide efekti dogovora. Bili smo u tranzitu kroz Albaniju, vozilo SRB tablica. Na graničnom prelazu sa Crnom Gorom albanski policajac nas je izveo iz kolone i propustio do CG kontrole gde je ljubazni službenih mahnuo rukom da prođemo.

    Odgovori

Ostavite komentar