Naručite telefon dobijete CIGLU: Evo kako da se zaštitite od PREVARA prilikom kupovine na internetu

Oni koji radije kupovinu obavljaju iz svoje fotelje, trebalo bi da znaju kako da se zaštite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/jcomp

Garderoba, putovanja, pa čak i kuće. Sve ovo se nudi na društvenim mrežama. Jedini problem je što prilikom kupovine možete ostati i bez novca, ali i bez proizvoda koji ste naručili.

Cigla umesto telefona, cepanica umesto računara. Sve je više naloga na društvenim mrežama gde se jedno prodaje, a drugo stiže na kućnu adresu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Građani uglavnom imaju poverenja u one koje prodaju robu putem interneta, ali napominju da uvek moraju da provere odakle kupuju određen proizvod.

Oni koji radije kupovinu obavljaju iz svoje fotelje, trebalo bi da znaju kako da se zaštite. Osim recenzija koje su garancija za proizvod, savet kupcima je da provere i sigurnost plaćanja.

– Pre nego što pogledaju neku stranicu ili sajt svakakao bi trebalo da se obrati pažnja u URL-u samog sajta, gde ima oznaka https ili vizuelni katanac, gde se može videti da li je stranica zaštićena – rekao je stručni konsultant za internet trgovinu Jovan Jovanović.

Kako bi uštedeli neki dinar, građani zaboravljaju da provere podatke koji umesto u izlogu, treba da stoje u opisu svake stranice.

– Mora se tu naći adresa sedišta firme, naziv firme, PIB, matični broj. Ako tih podataka nema, ako se ne mogu pronaći na lak i brz način vrlo verovatno da se radi o nekom fizičkom licu koje je protivpravno registrovalo tu stranicu i bavi se takozvanom ilegalnom trgovinom – rekao je Mladen Afirović iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine.

Ukoliko ne kupujete od registrovanih prodavaca, može vam se desiti da ne možete da zamenite robu, jer fizička lica ne podležu zakonu o zaštiti potrošača. Tada vam ostaje da svoja prava ostvarite putem privatne tužbe.

BONUS VIDEO:



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar