Sence šteti IMUNITETU, možemo pokupiti infekcije: Ovo su OPASNOSTI za koje mnogi ne znaju

Zaštita kože od Sunca je najvažnija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
opekotine od sunca
Foto: Shutterstock, ilustracija

Specijalista dermatovenerologije dr Predrag Poleksić rekao je u Jutarnjem programu da se mnogi pacijenti sa letovanja vraćaju sa herpesom, kao i da mnogi ne znaju da Sunce deluje imunosupresivno, odnosno smanjuje reakciju organizma na “napade” iz okoline.

Zaštita kože od Sunca je najvažnija, a doktor navodi da postoje različite kreme i faktori i da neke od njih mogu izazvati reakciju na koži.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Mineralne zaštitne faktore preporučujem jer hemijski kod nekoga izazivaju alergiju. Izbegavajte od pola 11 do pola pet Sunce, uzimajte tečnosti i vitamin C, ponavljam, Sunce oštećuje kožu na ćelijskom nivou, stvara nefunkcionalnu DNK koji može napraviti problem s kožnim tumorima ali i imunitetom, rekao je on.

Na letovanju možemo i da pokupimo infekcije, bile one bakterijske, virusne ili gljivične.

– Svaka mikro i makro povreda može da bude ulazna tačka za infekciju. Kod nas dolaze često pacijenti sa letovanja, Sunce suzbija imunitet i herpes zoster se javi kod mnogih. Da ne zvuči sve mnogo crno, treba uživati u letu ali se i štititi, rekao je on.

Mnogo se priča o štetnom dejstvu sunčanja, posebno odlasku u solarijum, i dr Poleksić kaže da je ključno shvatiti da UV zračenje oštećuje ćelije i pravu kaskadu reakcija koja može dovesti i do tumora.

– Naravno da sam protiv, u mnogim zemljama je zabranjen solarijum zbog melanoma. Australija je to uspela da zatvori, naše udruženje je podnelo inicijativu za zabranu solarijuma mlađima od 18 godina. Koncentrovano UV zračenje ne može da bude dobro, ja se bavim tumorima kože, samo pet do deset minuta vam treba za vitamin D i sve nakon toga je agresivno oštećenje kože, koje može da napravi velike probleme. Od benignih, do nažalost malignih promena na koži, rekao je on.

Korona virus zahvata i kožu i on nabraja najčešće primećene simptome postkovid sindroma.

– Najčešći simptom posle je opadanje kose, zatim pojava krtih noktiju, puca koža ili se ljušti… Korona je sistemska bolest, opšta upala sa citokinskom olujom u ekstremnim slučajevima. A koža je najveći organ, i zbog svih tih problema dolazi do kaskadnih načina kako se manifestuje, rekao je on.

Ako ste preležali koronu, najpre bi trebalo da proverite kardiovaskularni sistem, štitnu žlezdu i hormone, da bi se pokrili svi detalji i posledice, rekao je dr Poleksić.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar