OBJEKTIV ISTRAŽUJE

Kirija sve SKUPLJA! Stanodavci podigli mesečni najam: Bez 200 evra NEMA garsonjere (FOTO)

Primetan je porast oglašenih stanova u blizini fakulteta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Beogradski stanodavci već očekuju da studenti iz unutrašnjosti krenu sa potragom za stanom, iako se još ne zna da li će se vratiti na fakultet ili će nastavu i dalje pratiti onlajn. Ni brucoši nemaju informaciju da li će u amfiteatre ući 1. oktobra. Izvesno je, kako navode u agencijama za iznajmljivanje nekretnina, da su gazde podigle cene u odnosu na prošlu i 2019. godinu.

Zavisno od lokacije, zakup garsonjere do 25 kvadrata je od 200 do 250 evra, jednosobnog 300, a jednoiposobnog i dvosobnog i do 500 evra mesečno. Naravno, obavezan je i depozit, a neki traže i da se zakup uplati unapred za barem tri meseca.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

LOKACIJA ODREĐUJE CENU ZAKUPA

Studenti najviše traže rešenje svog stambenog pitanja oko Vukovog spomenika, na Dorćolu, Zvezdari i Voždovcu, odnosno u blizini fakulteta na kom studiraju.

– Imamo u ponudi stanove koji obično uzimaju visokoškolci. To su uglavnom garsonjere i manji jednosobni stanovi za jednog studenta ili dvosobni, koje rentiraju dva ili tri studenta. Cene su nešto veće od prošlogodišnjih, ali videćemo šta će biti kad krene veće interesovanje. Zasad uglavnom samo pitaju – kaže Milan Petrović iz jedne beogradske agencije.

On ističe da su stanodavci prošle godine ostali kratkih rukava, jer se malo studenata vratilo u Beograd. Uglavnom su samo dolazili na ispite. Mnogi stanodavci su tražili da im plaćaju samo režije, ne i zakup, a kad se vrate na fakultete, da nastave s plaćanjem stanarine.

STAN BLIZU FAKULTETA

Za brucoše u Beogradu ima dovoljno stanova. Da li će uspeti da stanuju baš blizu fakulteta, zavisi od platežne moći njihovih roditelja.

– Veliki broj stanova u blizini fakulteta oslobođen je i spreman za nove stanare, pa je tako primetan i porast oglašenih stanova u blizini ovih škola. Koliko god se činilo da je prerano za potragu za stanom, jer predavanja počinju tek u oktobru, oni koji odluče da smeštaj pronađu kasnije suoče se sa problemom. Uglavnom odgovarajući stanovi bivaju izdati, pa se onda uzima šta imana tržištu – kaže Petrović.

Kako kaže stanodavac Vlajko M., već tri godine ima dva studenta koji su prošle godine zadržali stan, ali dolazili su povremeno na fakultet. Za ovu godinu još ne zna šta će biti, jer može da nastave nastavu onlajn i od kuće, iz Kruševca.

– Što se tiče cena, možemo da tražimo koliko hoćemo, ali prvo da vidimo da li će biti zainteresovanih – kaže Vlajko.

Foto: Printscreen

Piše: SLAVICA MORAVČEVIĆ

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 4. AVGUST

BONUS VIDEO:

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar