Žene sve KASNIJE rađaju: Gde je prvo dete tu je i drugo više je fraza nego realnost, a ovo je RAZLOG

Slika iz Tašmajdanskog parka u Beogradu, nažalost ne odgovara demografskoj slici Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Kirill Ryzhov / Panthermedia / Profimedia

Od Drugog svetskog rata do danas Zavod za statistiku beleži drastičan pad broja živorođenih beba – sa 160.000 na 60.000. Posledica je sve manji broj žena koje su u periodu kada mogu da zatrudne, ali i onih koje se odlučuje da rađaju. Godišnje se gubi oko 40.000 ljudi – u periodu pandemije taj broj je veći.

Svesni velikog problema, država najavljuje nove podsticaje nataliteta – izmenu zakona o trudnicama i porodiljama i čak pet puta veća davanja za rođenje deteta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Slika iz Tašmajdanskog parka u Beogradu, nažalost ne odgovara demografskoj slici Srbije. Ni statistika se ne podudara sa odgovorima koje smo dobili od pojedinih roditelja, osim u delu da se parovi sa dvoje dece lakše odlučuju za treće i četvrto.

Gde je prvo tu je i drugo – više je fraza nego realnost. Tu se beleži najveći pad.

Kao glavni razlog zašto se ne odlučuju za više dece anketirani roditelji navode društvene, poslovne i finansijske razloge.

Pre dve decenije, 25-ogodišnjakinje su rađale oko 30 hiljada beba godišnje, a prošle godine 12 hiljada. U istom periodu udvostručio se broj beba čije su majke starije od 40. Šta su razlozi?

– Pored mera finansijske prirode, treba ponuditi mladim ljudima da imaju širi spektar tih pogodnosti, mera i da oni prosto imaju mogućnost biranja. Nekome nije bitan taj finansijski momenat, ali je zato jako bitna mogućnost usklađivanja rada i roditeljstva – rekla je Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Realnost je da će uspeh biti da ostanemo na istom

Iako je natalitet višedecenijski problem – demografi kažu da bi svaka žena u reproduktivnom periodu trebalo da rodi četvoro dece – realnost je da će uspeh biti da ostanemo na istom. Statistika, međutim, pokazuje da je i to nemoguće. A šta je moguće?

– Na ljudima koji se bave malim bebama je da stalno ohrabruju majku, bravo, svaka čast, beba vam je mnogo lepa, pa da rodite još jedno kad ovako lepu decu rađate. I to je naravno dobar put, ali pravi put za rađanje više beba je odgovarajući socijalni program društva za koji ja mislim da ga nema – rekao je pedijatar, neonatolog Dragomir Branković.

Svaki peti stanovnik u Srbiji stariji je od 65 godina, a tek svaki sedmi mlađi od 14.

BONUS VIDEO: 

 

Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar