NAJVEĆI POŽAR u Finskoj u poslednjih 50 godina: Nestalo 300 hektara šume, nedeljama će trajati gašenje

U gašenju je mobilizovano oko 250 ljudi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,Foto:Pixabay/skeeze

Šumski požar kakav nije viđen u poslednjih 50 godina poharao je u pet dana više od trista hektara u dolini na severozapadu Finske nakon početka izuzetno vrućeg leta u toj nordijskoj zemlji.

Požar koji je buknuo u ponedeljak oko 25 kilometara južno od luke Kalajoki u Botničkom zalivu oslabio je danas nakon kiše koja je pala na tom području, ali još nije u celosti pod kontorlom, navele su vlasti, preneo je portal Index.hr.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Još gori, ali vatra se više ne širi izvan ovog sektora površine 300 hektara, dužine osam kilometara. Trebaće nam najmanje nedelju dana, pa i dve i do tri nedelje kako bismo ga potpuno ugasili – rekao je vatrogasni brigadir Jarmo Hapanen.

U gašenju je mobilizovano oko 250 ljudi, među kojima vojnici, četiri helikoptera, ali nije bila potrebna evakuacija na tom slabo naseljenom području, 500 kilometara severno od Helsinkija.

Iako je manji u odnosu na letošnje požare u Sibiru i u Kanadi, ovo je najveći požar u Finskoj od 1971. rekli su stručnjaci.

Uzrok požara nije poznat, no šume su suve, jer su jun i jul bili neuobičajeno topli u Finskoj, gde je u nekim krajevima temperatura bila viša od 30 stepeni Celzijusa.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar