Višegradska četvorka ODUŠEVLJENA: Pozdravljaju uspostavljanje “Mini Šengena”

Ističu da tako tesna saradnja među zemljama zapadnog Balkana doprinosi stabilnosti i razvoju regiona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama potpisali su tri sporazuma tri zemlje – o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Višegradska grupa pozdravljaja uspostavljanje inicijative “Otvoreni Balkan”, nekada “Mini Šengena”, od strane Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Verujemo da tako tesna saradnja među zemljama zapadnog Balkana doprinosi stabilnosti i razvoju regiona. Zemlje Višegradske grupe nastavljaju da podržavaju ubrzanje procesa proširenja EU.

Ovaj dopis su potpisali Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova, zatim Jakub Kulhanek, takođe ministar spoljnih poslova, Ivan Korčok i Zbignjev Rau.

Podsetimo, juče se u Skoplju održao veliki regionalni ekonomski forum u okviru inicijative “Mini Šengen”, na kome su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama.

Vučić je tom prilikom napomenuo da neki kažu da Srbija najviše dobija jer je najveća, ali kako da ne dobiju i Tirana i Skoplje, budući da će da se putuje bez ikakvih problema.

Na zatvaranju oficijalnog dela regionalnog ekonomskog foruma u Skoplju predstavljeno je novo ime i logo Mini-Šengena. Ova inicijativa se sada zove “Open Balkan” tj. “Otvoreni Balkan”.

Regionalni ekonomski forim u Skoplju okuplja oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana, a forum je jedinstvena prilika za poslovne sastanke privrednika u formatu B2B (biznis tu biznis).

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar