Albanci bi ovo hteli da ZABORAVE: Umetnica pokazala šta je deo njihove istorije, oni POBESNELI (FOTO)

Ermira Murati se žali da njena umetnost nailazi na mnogobrojne kritike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Veliku polemiku u albanskim medijima izazvala je albanska umetnica Ermira Murati sa slikama gej Albanaca. Naime, ona je poručila da „Ovaj čin ne sugeriše nužno da su svi Albanci imali takva seksualna uverenja “, već upravo pokazuje da su „takva seksualna verovanja i ljubav prema istom polu postojali u albanskoj prošlosti “.

Uprkos brojim kritikama čak i od strane njenih kolega umetnika, Ermira ne odustaje od svojih uverenja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ona smatra da su gej Albanci postojali kroz sve vreme njihove istorije. Ermira je, kako tvrdi, inspiraciju dobila polazeći od nekih fraza u narodnim pesmama, od mnogih dobro poznatih rapsodija albanskog naroda u čijim pesmama se mogu zapaziti fraze koje izražavaju njihova seksualna uverenja.

Foto: printscreen/facebook/Ermira Murati

Ermira smatra da su gej odnosi koji su opisani u narodnim pesmama Albanaca sa Kosova u savremenom albanskom društvu potiskivani, a da je to ništa drugo do homofobija. Gej odnosi su po Ermiri postojali u prošlosti Albanaca i od toga, kako kaže, ne treba bežati:

– Samo prepoznavanjem i prihvatanjem naše prošlosti možemo ići napred – rekla je Ermira.

Ermira Murati se žali da njena umetnost nailazi na mnogobrojne kritike.

– Nakon objavljivanja na tri portala u roku od tri sata stiglo je na hiljade kritika a većina je negativna – rekla je Ermira.

Umetnica je morala da sakrije objave i blokira komentare na svom profilu na Fejsbuku, kao rekaciju na negativne kritike.

– Poznato je da diranje takvih tabu tema uvek izazove takve negativne reakcije i uopšte nisam uznemirena zbog toga. – rekla je slikarka.

BONUS VIDEO:



Izvor: raporto.org

Komentari (7)

  1. Samo se mi zezajmo. Da je sve ovako, oni ne bi imali natalitet višestruko veći od nas i ne bi preplavili teritoriju koja je srce srpstva .

    Odgovori

Ostavite komentar