Padavine ZAHVATILE Srbiju: Ivanjica i Ćićevac na udaru, ulice POPLAVLJENE zbog izlivanja reka (FOTO)

Mehanizacija je već poslata na teren, ali situaciju dodatno mogu da otežaju nove najavljene padavine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto. RINA

Nevreme koje je prethodnih dana zahvatilo Zapadnu Srbiju najviše problema napravilo je na teritoriji opštine Ivanjica. U selima podno planine Golija izlili su se bujični potoci i izazvali potpuno uništenje lokalne putne infrastrukture. U selu Vučak odsečeno od sveta je oko stotinu domaćinstava.

– Svake godine nam se dešava isto i to u letnjem periodu kada se najviše radi i kada voće i povrće mora da bude doveženo do kupaca, a mi ne možemo ni da izađemo iz kuće od potopa. U selu živi dvanaestoro dece uzrasta do dve godine, ali ima i starih i bolesnih i totalno smo nemoćni. Voda se izlila i odnela puteve, može da se kreće ali i to vrlo teško samo traktorima, ali ni te mašine ne mogu da prođu bez oštećenja kroz te bare i rupe. Ono što smo uspeli da oberemo od malina sada nemamo kako da transportujemo do kupaca, a selo Vučak je inače jedino selo u Ivanjici koje nema ni metar asfalta – rekao je meštanin Dragan Grujović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mehanizacija je već poslata na teren, ali situaciju dodatno mogu da otežaju nove najavljene padavine. Neprohodno je osam putnih pravaca.

– Stanje na terenu nije nimalo dobro, plaši nas što su najavili ponovni pljusak što bi moglo da dokrajči ono što smo sanirali do sada. Stanje u selima Gleđica, Vučak i Bratljevo je kritično, i trenutno smo poslali mehanizaciju da raščiste najkritičnije tačke na putevima u tim selima, trudimo se da puteve održavamo prohodnim, što nam je sada prioritet – kazao je Momčilo Mitrović predsednik opštine Ivanjica.

Pojedina sela ostala bez vode

Zbog izlivanja reke Moravice došlo je do kvara i na magistralnom cevovodu u mestu Međurečje, gde zbog smanjenog dotoka vode meštani Ivanjice na višoj nadmorkoj visini nemaju vodu.

– Celokupno vodosnabdevanje na teritoriji grada je umanjeno za 50 odsto. Nestašice su najviše osetila domaćinstva u višim predelima naše opštine. U pomoću su nam pritekle susedne opštine Čajetina, Arilje i Lučani koje su poslale svoje cisterne i meštani sada koriste tu vodu, ali apelujemo na građane da je racionalno koriste kako ne bi došlo do ozbiljnijih restrikcija i nadamo se će uskoro biti saniran i taj problem – dodao je Mitrović.

Ogromna količina padavina koja se u kratkom roku sručila na teritoriju opštine Ćićevac prouzrokovala je pravi kolaps na glavnim ulicama. Usled obilne kiše kolektori nisu mogli da prime toliku količinu vode i ona se izlila na površinu, što na ulicima i juče i danas izaziva potop.

– Kroz centar grada jedva da može da se prođe, saobraćaj se odvija jako otežano, voda dolazi do brave. Krenuo sam iz Sarajeva za Grčku i samo na ovoj deonici sam zatekao haotičnu situaciju. Osim automobila i ljudi se teško kreću jer vode ima praktično svuda – izjavio je Aleksandar Zeković.

Voda je ušla i u podrume kuća, pa je usled jučerašnjeg nevremena poplavljeno preko 50 domaćinstava najviše u naselju Lučine.

– Ne pamtimo da se ikada ranije sručila ovolika količina kiše. Sipalo je kao iz kabla, nakon toga voda je počela do prodire u podrume. Unutra imamo električne aparate i deo nameštaja, sve smo morali da iznosimo napolje i sa strahom čekamo nove najavljene padavine – kaže meštanka naselja Lučina kod Ćićevca.

Na teren su izašle i vatrogasne ekipe koje pomažu meštanima da iznesu stvari iz kuća na sigurno.

U pojedinim delovima došlo je do kvara na dalekovodima, pa meštani imaju problem i sa elektrosnabdevanjem.

BONUS VIDEO:

Izvor: RINA

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar