Sve u ČAST ocu Đoletu: Aleksa Balašević otišao u Afriku POSEBNOM prilikom, oglasila se i Olja

Sin panonskog mornara dobio poziv iz Afrike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen/Podcast Inkubator, Antonio Ahel/ATAImages

Sin pokojnog Đoleta Balaševića, Aleksa, dobio je poziv iz Afrike da zajedno sa svojom porodicom prisustvuje ceremoniji u čast panonskog mornara.

Aleksu tamo čeka prijem kod premijera, ministara i gradonačelnika. Mladi umetnik i producent filma “Megdan” kratko se oglasio snimkom iz aviona na Instagramu, u putu do istoka Afrike.

– Zahvaljujući mom ocu, država Zambija me je pozvala da dođem i budem deo jedne ceremonije vezane za njega u jednoj tako dalekoj državi i ogromnoj, otprilike kao tri njegove Jugoslavije. Svima je nejasno zašto iako znaju da je moj otac bio ambasador Ujedinjenin nacija. Za vreme aparthejda 80-tih godina pozvan je ispred ambasade Jugoslavije na jednu ceremoniju u Južnoafričkoj republici. Međutim, primetio je da se u pozivnici ponavljala reč “beli” i slično. Znao je o čemu se radi. Pitao je da li će na ceremoniji biti i onih drugih, a onda je dobio odgovor: “Misliš oni obojeni”. Rekao je: “Ne, mislim oni ljudi”. Odbio je, naravno, da ode. Isti ti ljudi danas mene čine ovako ponosim, da odem pred njih i da budem pozvan na ovaj jedan zaista istorijski prelep čin vezan za njega. To je jednostavno on. I iz tog razloga svi mi ostajemo bez teksta šta je on ustvari i dokle njegove reči idu – kazao je Aleksa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Povodom ovog putovanja, oglasila se i Olivera Balašević, koja nije krila koliko je ponosna na svog sina, kao i supruga.

– Ne znam više Bože prosti… Da l’ da strepim ili da stremim da to breme posebnosti i na tebe nakalemim? Ako nije kasno već – napisala je Olja uz snimak na kome njen sin Aleksa putuje za Zambiju.

Počast bivšem ambasadoru Ujedinjenih nacija i kantautoru Đorđu Balaševiću do sad su odali počast Ljubljana, Novi Sad, Podgorica, Zagreb, Skoplje, pa i pojedini bugarski i poljski gradova. Sada se Zambija želi odužiti Balaševiću za njegov čin odbijanja da bude dio rasne segregacije.

Panonski mornar bio je prvi i jedini ambasador dobre volje UNHCR sa ovih prostora. On je ovu titulu dobio jer je 1998. godine na svom prvom koncertu u Sarajevu, kad je sav prihod od 150.000 nemačkih maraka donirao za pomoć deci žrtvama rata u BiH. Đorđe je tada na poziv tadašnjeg generalnog sekretara UN Kofija Anana, 2000. prisustvovao milenijumskom zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Izvor: Objektiv.rs, Blic

Komentari (3)

  1. Balaševići, Bog vas je blagoslovio Đoletom, a nama je podario velikog pesnika i muzičara koga će pamtiti generacije.

    Odgovori

Ostavite komentar