Istraživanje: Koliko vredi polovni iPhone, a koliko Android?

Pad vrednosti novog uređaja najveći je na početku, ali velike su razlike među modelima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Američka kompanija BankMyCell koja nudi usluge otkupa starijih telefona, u saradnji sa telekomunikacionim operaterima ili trgovcima elektronskih uređaja, kreirala je statistiku o kretanju cena najpopularnijih modela.

Pad vrednosti novog telefona, to je svima jasno, najveći je na početku, ali velike su razlike među modelima.

U prvoj godini, novi iPhone izgubi u proseku 23 odsto na vrednosti, a nakon dve godine taj gubitak iznosi 45 odsto. U poređenju sa Androidima visoke klase ovo je izvrstan rezultat – novi Android flegšip telefoni već u prvoj godini gube u proseku 45 odsto vrednosti. Za dve godine, prosečan Android flegšip postaje 71 odsto jeftiniji. Ovi podaci se odnose na američko tržište.

Kod “jeftinijih” Androida, onih sa početnim cenama manjim od 350 američkih dolara, situacija je još nepovoljnija. Nakon prve godine korišćenja njima će vrednost u proseku pasti za gotovo 49 odsto, a nakon dve godine za gotovo 80 odsto. Za tri godine, Android izvorno kupljen za 300 dolara biće moguće prodati za tek tridesetak.

BankMyCell direktno je uporedio i najpopularnije konkurente na tržištu lansirane 2018. godine: iPhone XR, XS i XS Max u odnosu na liniju Galaxy S10.

Pixabay

Dok su Apple telefoni u prvoj godini izgubili između 21 odsto i 26 odsto na vrednosti, cena polovnih Samsung-a iste klase potonula je na sekundarnom tržištu za 38 odsto pa sve do preko 45 odsto.

iPhone XR, najprodavaniji telefon prošle godine, završio je i kao najisplativiji flagship, sa prosečnim gubitkom vrednosti od samo 21,5 odsto u prvoj godini. Kod Samsung-a najisplativiji je bio Galaxy Note 8 sa prosečnim padom vrednosti od 35 odsto.

U kategoriji jeftinijih uređaja najisplativijima su se pokazali Sony Xperia L2 (15,5 odsto), Nokia 7.1 (-16,7 odsto) te HTC U12+ (-18 odsto). Listu najgorih po pitanju otkupne cene nakon prve godine predvode Motorola One (-76 odsto), Samsung Galaxy A6 (-75 odsto) i Samsung Galaxy J3 (-69 odsto).

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar