Jeckov: Popis stanovništva u Hrvatskoj KLJUČAN za prava i položaj Srba

S obzirom na važnost popisa, u popis i kampanju uključene su sve srpske institucije i organizacije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Popis stanovništva, koji kreće u septembru ove godine, nije samo statističko, već prvorazredno političko pitanje, izjavila je potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov.

– Ovo je najvažnija kampanja poslednjih godina, jer će od rezultata popisa zavisiti ostvarenje prava srpske i drugih manjinskih zajednica te zato iziskuje zajednički angažman svih organizacija. Popis ocenjujemo kao prvorazredno političko pitanje za srpsku zajednicu u Hrvatskoj – istakla je Dragana Jeckov.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Obim prava nacionalnih zajednica u Hrvatskoj određen je njihovom brojnošću. S obzirom na važnost popisa, u popis i kampanju uključene su sve srpske institucije i organizacije – SNV i manjinska veća u županijama, opštinama i gradovima, SKD Prosveta, SPD Privrednik, SDF, SDSS…

– Prema popisu iz 2011. u Hrvatskoj je bilo 186.000 Srba, a u novom popisu očekuje se smanjenje tog broja za oko sedam posto – rekla je Jeckov i ukazala da će ovaj popis biti rađen na dva načina – preko sistema e-građani do klasičnog popisivanja.

Potpredsednik vlade Boris Milošević naglasio je da će se u vreme popisa odvijati i kampanja za dopunske lokalne izbore za pripadnike nacionalnih manjina u 87 jedinica lokalne i regionalne samouprave kako bi njihov sastav odgovarao nacionalnom sastavu stanovništva.

– Na dopunskim izborima u 60-ak opština, gradova i županija popunjavaće se 73 većnička mesta koja pripadaju predstavnicima srpske nacionalne manjine. U Zagrebu, gde se bira jedan dodatni većnik za Skupštinu, kandidature moraju imati 250 potpisa Srba koji su se tako izjasnili na biračkom popisu, zbog čega su važne pravovremene pripreme. Novi većnik iz redova Srba neće remetiti odnose većine i manjine u Skupštini, a izbor većnika može biti prilika za saradnju s drugim strankama. Ovo će biti jedini takvi izbori, jer će u narednim lokalnim stranke na listama verovatno staviti kandidate Srbe na pozicije s kojih će biti izabrani – rekao je Milošević.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar