INVESTITOR mora da plati ŠTETU: Posle urušavanja zgrade na Vračaru građevinari saniraju temeljnu jamu

Izrada projekta sanacije će uskoro početi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram

Dan pošto je pet porodica ostalo bez svojih domova, kada se deo zgrade u Vidovdanskoj ulici 2A na Vračaru u petak urušio usled nemara izvođača radova i investitora, stižu poruke da neće ostati na ulici.

Noć su proveli u hotelu “Slavija”, a u subotu ih je posetio zemenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Saniranje temeljne jame duboke šest metara počelo je od ranog jutra, po nalogu građevinskih inspektora. Šta će biti sa objektom čiji se deo urušio, znaće se narednih dana kada bude urađen projekat sanacije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Izrada projekta sanacije će uskoro početi, a investitor je već našao stručnjake koji će to uraditi, pišu Novosti.

– Projekat će pokazati da li dvospratnica sa sedam stanova može da se obnovi ili će morati da se sruši u potpunosti. Stanari neće ostati na ulici, to je sigurno. Investitor će im obezbediti smeštaj dok se njihova zgrada ne sanira ili dok im se ne sagrade stanovi. Videćemo šta će pokazati izveštaj. Ipak, pre izrade projekta, moramo da obezbedimo temeljnu jamu, kako nam je inspektor naložio – navodi koordinator.

Zatrpavanje iskopa trajaće nekoliko dana pošto je ulica uska i kamioni ne mogu da se mimoilaze. Do 11 sati, kada su reporteri “Novosti” obišli ovo mesto, već nekoliko kamiona zemlje je istovareno. Pod zemljom i šutom ostao je i bager na koji se deo zgrade obrušio. NJega građevinci neće izvlačiti. Osim trojice radnika, na terenu smo zatekli i pripadnike policije i komunalne milicije koji čuvaju zgradu od lopova, ali i kako stanari ne bi ulazili u višespratnicu.

Pošto je nadležni inspektor doneo rešenje o zabrani korišćenja objekta zbog bezbednosti stanara, oni su noć proveli u hotelu.

– Stanari Vidovdanske nisu krivi. Bahati investitor će morati, ukoliko šteta ne može da se sanira, da napravi novu zgradu i porodicama u njoj da stanove. Najvažnije je da su svi živi i zdravii da Grad i opština Vračar vode računa o njima. Iz hotela, oni će otići u iznajmljene stanove čiji najam će plaćati investitor – kazao je Vesić koji je obišao raseljene stanare.

Stanari su jednoglasni. Kažu da rešavaju životni problem i da neće da daju nikakve izjave više za medije.

Podsetimo, deo zgrade obrušio se oko podneva, samo 20 minuta pošto su stanari iz nje evakuisani, a pošto su primetili da je zgrada počela da se ljulja. Obrušavanje je bilo posledica pobijanja šipova na susednoj parceli.

BEZ PRIJAVA

Objekat koji se urušio, datira iz 1939. godine. Stanari nadležnoj inspekciji nisu prijavljivali investitora, ali su prema rečima upravnika zgrade Novice Stanimirovića više puta upozorili investitora da potpornim zidom obezbedi gradilište. Zgrada je počela u da se trese u petak od ranog jutra, zatim su počeli da pucaju zidovi, a već oko podneva deo se urušio.

NIJE PRVI PUT DA SE RUŠI “OD SEBE”

Slično obrušavanje dogodilo se 10. novembra prošle godine u Beogradu na kući u Paštrovićevoj ulici. Zidovi na ovoj višespratnici u kojoj su bila tri stana popustili su zbog gradilišta do same kuće i dubokog iskopa koji su građevinari

BONUS VIDEO: 



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar