Pazite gde OSTAVLJATE svoja vozila! Parkiranje na ovim mestima može dovesti do KVARA klima uređaja

Stručnjak za servisiranje rashladnih uređaja je objasnio zbog čega u toku letnjeg perioda dolazi do češćih kvarova klima uređaja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Letnja sezona je uveliko stigla, a sa njom i tropske vrućine koje mnogima zadaju prave muke. Spas od visokih temperatura veliki broj ljudi pronalazi u rashlađivanju putem klima uređaja. Posebno olakšanje one donose vozačima koji su često prinuđeni da po najvećem suncu ostanu „zaglavljeni“ u saobraćajnom špicu. Ipak, one se u letnjem periodu češće kvare, što zadaje pravu muku putnicima.

Stručnjak za servisiranje rashladnih uređaja, Igor Šukara je za Objektiv.rs objasnio zbog čega u toku letnjeg perioda dolazi do češćih kvarova klima uređaja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Kako su trenutno na snazi ekstremni uslovi, i klima uređaji se češće kvare. Ipak, ne mora da znači da se klima pokvarila baš sada, taj kvar neretko nastane mnogo pre nego što mi utvrdimo da je do njega došlo. Često se ona pokvari upravo zimi, kada su takođe ekstremni uslovi na snazi, a kako nije korišćena u tom periodu, shvatimo da ne radi tek leti – rekao je Šukara i dodao da vozači nesmotreno prave jednu grešku prilikom parkiranja vozila, a koja može dovesti do kvara klima uređaja:

– Kada parkiramo vozilo ispod drveća, čestice koje padaju sa grana, trunje i prašina mogu dovesti do zapušenja sistema, ali i do razvoja gljivica i bakterija. Verovatno to neće izazvati trenutni kvar, ali to može da se nataloži i da stvori okolinu velike vlage koja ne može tako lako da se reši, a to dovodi i do truljenja određenih aluminijumskih delova.

Foto / RossHelen editorial / Alamy / Profimedia

Pored servisa u koji odlazimo kada primetimo kvar, stručna preporuka je da se rashladni uređaji redovno proveravaju.

Preporuka svakog proizvošača klima uređaja jeste da se na svakih godinu dana uradi jedan preventivni servis koji podrazumeva čišćenja sistema, proveru pritska, proveru električne instalacije, i eventualno zamenu filtera freona koji kruži sistemom, a jednom u šest meseci se preporučuje zamena filtera koji prečišćava vazduh koji ulazi u kabinu – istakao je Šukara i objasnio kakvu još grešku često pravimo:

– Klimu u kolima bi trebalo gasiti nekoliko minuta pre napuštanja vozila, odnosno poželjno je ugasiti klima uređaj, a ostaviti ventilaciju da bi se osušio isparivač – zaključio je.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar