Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba – Moraćemo da pojačamo kontrole (VIDEO)

Brojke obolelih u Srbiji za sada su pod kontrolom, ali je primetna tendencija širenja virusa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

U 15 časova je u Palati Srbija počela sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, a nakon sastanka javnosti se obratila ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da poslednjih dana beležimo blagi porast obolelih, i rekla je da virus ne odmara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Gotovo svakog dana neko od naših sugrađana izgubi bitku sa virusom. Čak 99 odsto hospitalizovanih pacijenata uopšte nije vakcinisano, i to pokazuje koliko je važna vakcinacija. Najveći deo današnjeg sastanka je bio o tome kako da povećamo broj vakcinisanih – rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

Ona dodaje da procenat vakcinisanih i dalje nije dovoljan ukoliko želimo da spremni dočekamo jesen.

– Ovom prilikom bih istakla Stari Grad u Beogradu, gde je više od 70 odsto ljudi vakcinisano, u celom Beogradu je taj procenat 68 odsto. Vidimo da prestonica prednjači što i jeste dobro, pošto je tu najveća gustina naseljenosti – rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka je dodala da je u Tutinu vakcinisano samo 13 odsto stanovništva, u Novom Sadu nešto više od 20 odsto, i istakla je da je to nedovoljno, i da moramo da učinimo sve kako bi se vakcinisalo što više ljudi.

– Ono što je posebno porazan podatak je da je svega 17.42 odsto uzrasta 18 do 30 godina je vakcinisano. A podsećamo da je moguće da se vakcinišu stariji od 16 godina, tako da imajući u vidu te uzrasne grupe, iako pripadaju najzdravijima, moraju da shvate da oni mogu da se razbole, iako neće imati tešku formu, ali da nose ovaj virus i prenose ga oko sebe – istakla je doktorka.

Darija Kisić Tepavčević kaže da je epidemiološka situacija još uvek stabilna, ali da vrlo lako može da izmakne kontroli, kao i da je jedini način da se vakcinišemo u što većem broju.

Ona je rekla da je PCR test za lekare koji nisu vakcinisani, a vraćaju se sa odmora, preporučen kao obavezna mera svim zdravstvenim ustanovama.

Na pitanje koliko je zdravstvenih radnika procentualno vakcinisano u Srbiji, ministarka je rekla da u ustanovama socijalne zaštite taj procenat preko 90 odsto.

– To je rezultiralo da imamo samo sporadične slučajeve obolelih, a poslednjih nedelja i kada nismo imali nijednog obolelog. To su precizni podaci iz ustanova socijalne zaštite, a što se tiče zdravstvenih ustanova ja nemam precizne podatke – istakla je ona.

Na konstataciju novinarke da se u sve većem broju viđaju građani koji ne nose maske u tržnim centrima, prodavnicama i ostalim objektima ministarka je rekla da će mere morati da se pooštre i da će zbog toga morati da se pojačaju kontrole.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar