Prvi put posle 25 godina čistio imanje, pa pronašao KOSTI i ZUBE: Otkriće kome pripadaju ga je dotuklo

Nije mogao da shvati kako mu je ono što je pronašao toliko dugo bilo "pred nosom" a da ga nije ni primećivao

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada je Britanac Džon Bostok (62) iz Edžbastona u Birmingemu tokom epidemije koronavirusa poželeo da prvi put posle 25 godina sredi celo imanje, nije ni slutio da će pola kilometra od kuće pronaći nešto što će ga ostaviti bez reči.

Džon je rešio da upotpuni iznenadno slobodno vreme usled karantina sređivanjem kuće, a onda je pomislio: “Zašto ne bih sredio celo imanje koje i nije malo?”.

Tako je metar po metar išao sve dalje od kuće pronalazeći sve i svašta u travi, žbunju i grmlju, sve dok nije došao skoro do kraja imanja.

Kada je sredio prostor u maloj šumi, naleteo je na prizor koji ga je potpuno zbunio – uklonivši otrovni bršljan sa nepoznatog gvozdenog portala visine skoro četiri metra, za koji nije ni znao da tu postoji, na njemu je primetio nečije kosti i zube.

– Bilo je na stotine sitnih kostiju i zuba. Odmah sam primetio da nisu ljudski ostaci. Samo mi nije bilo jasno o čemu se radi i kako je moguće da 25 godina nisam primetio da to imam na imanju. Jeste da ga je bršljan prekrivao, ali bio sam zbunjen kako i pored njega nisam ništa video pre – rekao je Bostok, prenosi Miror.

Kao dobar poznavalac umetnosti, zaključio je da je to gotički stil svojevrsnih vrata unutar imanja. Malo se raspitao u kraju i opštini da li iko išta zna o portalu prekrivenom životinjskim zubima i kostima, a onda je ushićenost zamenio očaj i neraspoloženje.

Džon Bostok prvo je bio zapanjen i tužan zbog istorijata ove konstrukcije, ali sada je ponosan što je ima na svom imanju, Foto: SWNS/MatthewLofthouse printscreen

– Još pre tri veka, na ovom mestu gajile su se određene vrste goveda i drugih životinjskih vrsta. Svaka od tih životinja korišćena je za neki rad, a kad bi prestala da služi svojoj svrsi, meštani bi je ubijali i kasapili. Kako sam veliki ljubitelj životinja, ova informacija me je dotukla. Razmišljao sam da pozovem nekoliko radnika i da ta gvozdena vrata izvučemo iz zemlje i bacimo sve. Predomislio sam se jer sam pomislio da je sve nasleđe istorije, jedan dokument vremena – rekao je Džon.

Njegova unuka otišla je istog popodneva do konstrukcije u dnu imanja i slikala ju je za potrebe društvenih mreža. Ubrzo su se javili neki ljudi smatrajući da je to što oni imaju od velikog umetničkog značaja.

– Dolazili su nam potom iz Nacionalnog istituta za javno blago izražavajući svoje oduševljenje onim što imamo. Na kraju su mi i neki kolekcionari nudili lep novac za konstrukciju. Nisam poklekao. Ostaće ovo u dnu imanja i posle mene. Koliko god da sam bio tužan zbog toga kako su i zašto nastala ova vrata, neću ništa dirati – zaključio je Bostok.



Izvor: mirror.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar