Putin OŠTRO poručio Zapadu: Poruke iz Moskve su jasne i SILOVITE – Ko nas dirne, dobiće po nosu!

Rusija dala oštar odgovor svima koji žele da se "igraju" na njenim granicama i unutar njih, rekavši da to neće tolerisati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/TASS/Alexei Druzhinin

Moskva upozorava da bi London i drugi trebalo da se manu provokacija u Crnom moru, da “ne guraju nos” narušavajući ruske granice, i da će biti pružen otpor svakom avanturisti, a da bi bolje bilo da taj region ostane miran, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjapkov, a prenosi Sputnjik.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

KONFLIKTNI POTENCIJAL

Govoreći o incidentu s britanskim razaračem “Difender”, Rjapkov je rekao da London i Vašington “nastoje da popuštaju” Kijevu čak i u situacijama koje nose opasnost od izbijanja sukoba. “Svima je očigledan visoki konfliktni potencijal Rusija dala oštar odgovor svima koji žele da se „igraju” na njenim granicama i unutar njih, rekavši da to neće tolerisati te teme.

– Kad je reč o narušavanju državne granice pod izgovorom da ta teritorija ne pripada Rusiji, kako tvrde u Vašingtonu i Londonu, to jednostavno govori o tome da su ljudi koji se bave takvim stvarima provokatori, nezavisno od toga na kojim su funkcijama –  rekao je Rjapkov.

DIREKTNO S PROVOKATORIMA

Istovremeno je konstatovao da Crno more nije mesto gde su takve igre dopuštene.

– Sa provokatorima treba razgovarati maksimalno direktno, objašnjavajući na najprostiji način da im je bolje da sledeći put svoje provokacije ostave po strani i da se ovde ne mešaju. Jednostavno da ne guraju nos, jer će dobiti po njemu. A usled toga, mogu se još više povećati rizici od sukoba. Crno more nije mesto gde su takve igre dozvoljene – upozorio je ruski diplomata.

On je istakao da je Moskva “spremna da pruži otpor svakom avanturisti”.

– Ali upozoravamo, bolje je ostaviti Crno more mirno i ne baviti se raspirivanjem revanšističkih raspoloženja koja su zahvatila znatan deo vrhuške u Kijevu –  poručio je Rjapkov.

NAPAD MOSKVE

Takođe je dodao da Moskva može napasti one koji narušavaju njene granice u Crnom moru, ali to neće činiti. Kako je istakao, u Londonu bi trebalo da se obrati pažnja na taj signal predsednika Rusije i da se shvati sva ozbiljnost situacije sa razaračem “Difender”. “Možemo, ali nećemo”, rekao je Rjapkov, odgovarajući na pitanje o reakciji Rusije na provokacije Britanaca.

– Pitanje je ozbiljno, primena sile protiv narušitelja državne granice uvek je pitanje političke odluke i ono što je rečeno tokom predsednikove ‘direktne linije’ signaliziralo je na krajnju ozbiljnost tog slučaja. Mislim da su se u Londonu pre svega fokusirali na taj signal, a ne na druge procene i mišljenja izneta ranije na radnom nivou – pojasnio je Rjapkov.

BRITANSKA NAMERA

Podsetimo, britanski razarač “Difender” je 23. juna ušao tri kilometra u more preko ruske granice u području rta Fiolent na Krimu. Ruski granični brod je ispalio hice upozorenja, a avion “su-24M” izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu broda. Britansko ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač i da se on nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama. Britansko ministarstvo odbrane takođe je saopštilo da je Rusija na Crnom moru sprovodila vežbe i unapred upozorila “pomorsku zajednicu” o svojim dejstvima.

Međutim, novinar koji se nalazio na britanskom brodu potvrdio je da je brod namerno ušao u ruske teritorijalne vode.

PIŠE: EKIPA OBJEKTIVA

Ovu i osatke aktuelne teme čitajte u štampanom Objetkivu za 07. jul 

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar