Vikend se bliži, a na granicama ŠPIC: Kako što pre do omiljenih letovališta Srba – ovo su svi PRELAZI

Opet, pre polaska treba dobro pogledati mapu i izvagati isplativost brzog prolaska kroz alternativni prelaz

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

U jeku turističke sezone stići do željene destinacije van Srbije, a izbeći gužve na granicama?

Pod uslovom da nemate živaca za čekanje jedini način su alternativni, manje popularni granični prelazi na kojima su gužve manje ili ih uopšte nema.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Opet, pre polaska treba dobro pogledati mapu i izvagati isplativost brzog prolaska kroz alternativni prelaz, od koga vas do odredišta vodi možda i duža ruta, naspam trošenja živaca na glavnim prelazima, odakle je, opet, put kraći.

SEVERNA MAKEDONIJA

U komšijsku državu na jugu srpski turisti putuju najviše zbog odmora na Ohridskom, Prespanskom i Dojranskom jezeru. Pritom, ona je najčešće tranzitna zemlja na putu za Grčku. Za ulazak u Severnu Makedoniju nema mnogo izbora. Mora se ili preko Preševa, glavnog, ili Prohora Pčinjskog, alternativnog graničnog prelaza koji su otvoreni non- stop. Kako je rečeno u Auto moto savezu Srbije oba su poslednjih dana frekventna i tako će ostati tokom leta, saznaje Blic.

GRČKA

Najveći granični prelaz između Severne Makedonije i Grčke je Bogorodica – Evzoni i udaljen je 177 kilometara od ulaska u Severnu Makedoniju iz pravca Preševa. Samo deset kilometara treba duže putovati do prelaza Dojran – Dojrani koji je daleko manje prometan i na kome nema većih zadržavanja. Ka njemu se skreće na 149. kilometru autoputa od ulaska u Severnu Makedoniju. Za turiste koji bi da letuju da obalama Jonskog mora preporučuje se prelaz Medžitlija – Niki, 204 kilometra udaljen od Preševa, na kome nema većih gužvi na putu ka Krfu, Lefkadi, Kefaloniji, Pargi ili Sivotu. Ovaj prelaz preporuka je i za turiste koji bi pre Grčke da posete Ohrid.

BUGARSKA

Osim Gradine kod Pirota, najvećeg graničnog prelaza sa Bugarskom, jedini alternativni je Vrška čuka nadomak Zaječara. Strezimirovci kod Surdulice otvoren je samo za teretna vozila. Bugarska je i tranzitna zemlja na putu ka grčkim plažama. Na 240. kilometru od Gradine je najveći granični prelaz između Bugarske i Grčke Kulata – Promahonas odakle put vodi ka Solonu i Halkidikiju. Manji prelaz između ove dve zemlje je Ilinden – Eksohi i udaljen je 264 kilometra od Gradine. Manje je frektventiji i bliži Tasosu i Kavali.

HRVATSKA

Građani Srbije na putu za Hrvatsku najčešće koriste Batrovce. Osim ovog postoje manji prelazi, a u AMSS kažu da se najmanje čeka na Bezdanu. U Hrvatsku se može i preko Šida, LJube i Sota, na teritoriji Šida, Bačke Palanke u kojoj se nalaze istoimeni i granični prelaz Neštin, Bogojeva kod Apatina.

CRNA GORA

Gostun je prelaz koji državljani Srbije najviše koriste na putu za Crnu Goru, samim ti najopterećenijim. Nalazi se na teritoriji Prijepolja.

Još jedan granični prelaz postoji u ovoj opštini, a to je Jabuka na kojoj su gužve mnogo manje i odakle je kraća kilometraža Boku Kotorsku. Pritom, putuje se novim putem preko Žabljaka, a u odnosu na Gostun izbegava se prolazak kroz kanjone Lima i Morače. Treći prelaz ka Crnoj Gori su Špiljani na putu Novi Pazar – Rožaje i na njemu su neuporedivo manje gužve nego na Gostunu. Crna Gora može biti prečica do hrvatskih letovališta, konkretno prelaz Debeli brijeg između Herceg Novog i Dubrovnika.

MAĐARSKA

Posle glavnog, Horgoša, ka komšijskoj državi na severu prvi alternativni prelaz je Kelebija koji je otvoren 24 sata dnevno, ali, kažu u AMSS, na njemu ima gužve. Zato je preporuka koristiti alternativne prelaze Bački breg kod Bezdana koji radi od 00-24, te Bački vinogradi, Horgoš 2, Đala i Rabe kod Sente i Bajmok koji su otvoreni od 07 do 19 sati.

RUMUNIJA

Osim Kladova postoje dva alternativna prelaza u Rumuniju – Vatin kod vršca, veći, i Srpska Crnja, manji.

BiH

Sremska Rača i Kotroman na putu Užice – Višegrad su prelazi prema Bosni i Hercegovini koji građani Srbije najviše koriste. Pored njih postoje i Badovinci kod Prnjavora, Trbušnica nadomak Loznice, Mali Zvornik, LJubovija, Bajina Bašta prema Skelanima i Uvac između Priboja i Rudog.

ALBANIJA

Letovališta na Jadranu u „Zemlji orlova“ su iz godine u godinu sve popularnija. Do albanskih plaža najkraći put je preko Kosova i Metohije, odnosno prelaza Ćafa Prušit (kod Đakovice) – Zogai i Vrbnica (kod Prizrena) – Morine na koje se građani Srbije retko odlučuju. U Albaniju se najčešće putuje preko Crne Gore, i ulazi preko graničnih prelaza Božaj na putu Podgorica – Skadar i Sukobin, na pravu Ulcinj – Skadar. Najbliži put iz južne Srbije ka Albaniji je preko Makedonije, preko graničnog prelaza kraj Orhidskog jezera.

BONUS VIDEO



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar