Članovi “kavčana” advokat i RAČUNOVOĐA: Više od 60 osumnjičenih za šverc droge, oružja i transfer MILIONA

Istražitelji naglašavaju da je računovođa imao jednu od važnijih uloga u klanu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Za slovenačku ćeliju kavačkog klana, osumnjičenu za šverc najmanje 790 kilogramama kokaina i više od dve tone marihuane, radili su jedan računovođa i jedan advokat. To piše u krivičnoj prijavi koju je policija Slovenije predala tamošnjem Specijalnom državnom tužilaštvu, a kojim je obuhvaćeno šezdesetak osoba.

Istražitelji naglašavaju da je računovođa imao jednu od važnijih uloga u klanu koji je u više evropskih država delovao pod vođstvom srbijanskog državljanina Filipa Vržića. (36).

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Nepoznati muškarac sa Skaj nadimkom ***** (pet zvezdica) je računovođa zločinačke organizacije pod vođstvom Filipa Vrzića. On je vodio evidenciju svih prihoda i rashoda udruženja. Darka Nezvatovića – Kaspera je Filip Vržić čiji su Skaj nadimci Drug i 10NO, nakon hapšenja Klemena Kadivca u novembru 2019. godine, zadužio za preuzimanje i predaju novca. Kako je došlo do neslaganja u iznosima između podataka “računovođe“ organizacije i Darka Nezvatovića, Darko je ubrzo počeo da vodi evidenciju o primljenom i poslatom novcu, koji je redovno ažurirao i čuvao na svom mobilnom telefonu – piše u spisima.

Slovenački istražitelji ističu da je iz evidencije moguće upisati svaki prihod i rashod udruženja, prihodi su uglavnom gotovina, što je predstavljalo dobit od isporučene droge. U evidenciji troškova je gotovina koja predtsavlja otplatu droge dobavljačima, plaćanje troškova prevoza, keš koji su dobijali posrendici i kuriri, vozači kamiona i plaćanje ostalih troškova u “poslovanju“ organizacije – kupovinu torbi za transport droge, najamninu za skrovišta…“ piše u prijavi.

Objašnjavaju da je uloga računovođe i ono za šta je on bio zadužen, bila ključna za kriminalnu organizaciju.

– Računovođa, odnosno nepoznati čovek sa Skaj nadimkom pet zvezdica, igrao je jednu od ključnih uloga, i presudan je za kriminalnu organizaciju. On se bavio sredstvima koja su bila cilj zločinačkog plana, tj. Novcem – ističu slovenački istražitelji.

ADVOKAT DILER

U slovenačku ćeliju kavalkog klana “advokata“ je doveo jedan od visokopozicioniranih članova te organizovane kriminalne grupe, Hrvat Marko Škrebec sa Skaj nadimkom Koko.

– Škrebec je u organizaciju regrutovao najmanje nekoliko sardnika i kupaca droge. Njegovi klijenti su nepoznati muškarac sa Skaj nadimkom MATAN, Hrvoje Krstanović – Jagoda, sestra Nika Škrebec – Kokolina i nepoznati muškarac sa Skaj nadimkom Advokati… Osim prihoda od prodaje droge, oni su dobijali deo novca od transporta droge, kojim je kordinirao Klemen Kadivec. U krivičnoj prijavi piše da je neidentifikovani muškarac sa Skaj nadimkom Advokat1 kao član grupe, u periodu od neutvrđenog dana 2019. godine, pa nadalje, sprovodio aktivnosti iz zločinačkog plana: Zaduženja su mu bila da kao kurir, prema uputstvima “supervizora“ i nadređenih, vrši prenos ili isporuku droga ili novca stečenog prodajom droge. Naloge su mu davali preko Skaj aplikacije.

Sumnjiče ga da je u nepoznatom procentu doprineo prihodu klana prenošenjem droge ili novca. Policija ga je identifikovala na osnovu informacija Nevzatovića, a tokom prikrivenih istražnih mera utvrđeno je da je aktivni član klana.

– Advokat je drogu prodavao pod pokroviteljstvom Nike Škrebec – Kokoline. To pokazuju rezultati prikrivenih istražnihmera iz 19. juna 2020. godine, kada je Marko Škrabac rekao Darku Nezvatoviću da novac preda njegovoj sestri Niki, a potom se predomislio i rekao mu da ga preda Advokatu, da sestru ne opterećuje sa tim – piše u prijavi.

– Marko Škrebec je u klan regrutovao i nepoznatog muškarca sa Skaj nadimkom Kasper, koji je imao ulogu kurira za prevoz droge do Barija – piše u prijavi.

Navodi se da je Škrebec 14. juna 2020. godine obavestio Nezvatovića da je u Valensiji spremna nova ekipa za šverc droge, misleći na sebe i još sedam neidentifikovanih osoba.

Ilustracija,foto: Shutterstock

ISTRAGA

Slovenačka policija 14. maja razbila je tamošnju ćeliju kavačkog kriminalnog klana i osumnjičila najmanje 60 osoba za šverc oružja, droge i nezakonitog prebacivanja miliona zarađenih od tog posla iz Španije u Beograd. Na spisku više desetina osmnjičenih članova tok klana dominiraju državljani Slovenije, a prijavom su obuhvaćeni i državljani Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Podgoričanin Milan Vujotić (39), Lavitese, četvrti je na listi osumnjičenih, a tamošnje vlasti terete ga da se 2018. godine sa Filipom Vrzićem dogovorio da se u Sloveniji osnuje podružnica kavačkog klana, kao i da im je nabavljao drogu, koju su ovi dalje rasturali širom Evrope.

U dokumentarcu piše da je Vujotić u decembru 2018. godine prvi put snabdeo kokainom, a da je tu isporuku, koja je iz španskog letovališta LJoret De Mar stigla u Sloveniju, nadgledao šef te grupe Filip Vrzić, zvani Drug i 10NO.

Objašnjavao je da je nakon toga naloge za dalji transport davao Klemen Kadivac. Vujotić je pismom preko svog pravnog zastupnika negirao sve navode, trvdeći da sa tom grupom nema ništa i da ni ne zna ko je Vrzić.

EKS JU U JEDNOM KLANU

Policija je otrkila da je je u toj grupi bilo dvadeset državljana Slovenije, dvanaest iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Hrvatske, dva crnogorska državljana i jedan iz Makedonije. Prema tvrdnjama istražitelja, osim Kadiveca i Kovača, u toj organizovanoj kriminalnoj grupi su slovenački državljani Blaž Kadivec (26), Danijel Miljenović (32), Armin Beganović (22), Stojan Bbaić (40), Luka Bevc (35), Željko Hrkalović (44), Elvis Kolenović (31), Ivica Krivošija (36), Alen Bajc (32), Nenad Tabaković (51), Luka Arapović (36), Dejan Marjanović (34), Dejan Pejovski (39), Mladen Smardžija (31), Ana Marija Mandić (26), David Filip Brzović (29), Uroš Inglić (38) i Kosta Tahaković (46).

Državljanin Srbije, koji je navodno i formirao ćeliju kavačkog kavačkog klana u Sloveniji, u toj kriminalnoj grupi imao je i sunarodnike – Miloša Miljkovića (36), Srđana Petrovića (51), Slavka Tešića (39), Dalibora Kožula (38), Radoslava Tepavca (41), Slađana Petrovića (41), Miloša Joksimovića (36), Aleksandra Nikoića (38), Dalibora Nikoića (36), Danka Vukojevića (34) i Marka Plavšića (32). NJihovi saradnici, kuriri, dobavljači i izvršioci kriminalnih poslova iz Bosne i Hercegovine su, Mario Budimir (35), Igor Popović (51), Radenko Vučenović (43), Dragan Todorović (53), Slađan Karimović, Vasilije Babić (51), Darko Podraščanin (36), Mišo Krćić (32), a i iz Hrvatske Marko Škrebec (29), Nika Škrebec (25), Hrvoje Krstanović (33), Josip Skoko (36) i Saša Bastalić (53).

Osim Vujotića, policija Slovenije tvrdi da je u tamošnjoj ćeliji kavačkog kriminalnog klana bio i tridesetosmogodišnji Podgoričanin, nastanjen u Beogradu, Marko Radoman. U toj grupi je piše u krivičnoj prijavi, i makedosnki državljanin Ivica Stojoski (31).

Prema spisima, specijalni tužioci sumnjiče tu grupu da su sa nepoznatom osobom čiji su nadimci na aplikaciji “Skaj“ – Notorius Big, *****, Majstor, Home ili Lusy, Jorgić, Triple xxx, Wolf, Matan, Mr. Nice, Rocky new Tesla, Bale new, Lucbek, Bari, Lion new, Zio II, Corsco, Jane, Gonzales, bolt, Centurion“… švercovali drogu, oružje i prenosili prljav novac iz Španije u Srbiju.

Tu kriminalnu grupu sumnjiči za šverc najmanje 790 kilograma kokaina, 2,249 kilograma konoplja, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, 30 litara amfetamin baze, i krijumčarenje više miliona eura zarađenih prodajom droge. Policija ih sumnjiči da su od avgusta 2018. godine, do maja 2021. godine, počinili više desetina krivičnih dela vezanih za šverc droge, oružja, novca…

Slovenačka policija objašnjava da je prikupila dokaze protiv pripadnika te kriminalne grupe klasičnim radom, ali i prikrivenim istražnim metodama, među kojima je bila tajna operacija trgovine droge.

Među mnogobrojnim dokazima navodno su i sredstva za pakovanje i brojanje novca, snimci sa nadzornih kamera, oduzeti mobilni telefoni u kojima su članovi kriminalne grupe ostavili mnoštvo dokaza, kao i DNK sa svih oduzetih predmeta. Slovenačka policija u toj istrazi sarađivalaje sa kolegama iz Norvveške, Nemačke, Italije, Španije, Hrvatske, Srbije, Austrije i Holandije.

Prema spisima, specijalni tužioci ih sumnjiče da su švercovali drogu i oružje i prenosili prljav novac iz Španije u Srbiju.

BONUS VIDEO



Izvor: Vijesti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar