Posle ČETRDESETE obavezno morate da unosite ove vitamine i minerale ako želite da poboljšate rad MOZGA

U petoj deceniji obično počinju problemi sa pamćenjem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Što smo stariji, sve češće nam se dešava da gubimo koncentraciju i imamo problema sa pamćenjem.

To je naročito izrađeno kada uđemo u petu deceniju života.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mozak počinje sporije da radi, i da bi on obnavljao ćelije, veoma je važno da se pravilno hranite.

Ukoliko se u organizam ne unose neophodni minerali i vitamini veća je šansa da ćete početi da zaboravljate stvari, imate lošu koncentraciju i teško pamtite, pokazala su istraživanja.

Ove namirnice su potrebne za zdravlje moga:

Sumpor je neophodan da bi moždane ćelije normalno funkcionisale. Sumpor se nalazi u kupusu, šargarepi, krastavcima, belom luku, smokvama, luku i krompiru.

Foto: Shutterstock, ilustracija

Cink poboljšava mentalne performanse i sastav krvi, a takođe sprečava neke nervne bolesti. Cink se nalazi u pšeničnim klicama i pšeničnim mekinjama.

Kalcijum je neophodan za normalne procese hematopoeze, a takođe sprečava ulazak patogena u krvotok i stoga štiti od infekcije.

Foto: Pixabay/Jill Wellington

Kalcijum se u većim količinama nalazi u jabukama, kajsijama, repi, kupusu, šargarepi, višnjama, krastavcima, grožđu, zelenom povrću, bademima, pomorandžama, breskvama, ananasu, jagodama i integralnim žitaricama.

Gvožđe obezbeđuje potreban nivo hemoglobina u krvi, bez njega su vitalni procesi u tkivima mozga nemogući. Gvožđe se nalazi u pasulju, kupusu, višnjama, zelenom povrću, senfu, pomorandžama, grašku, ananasu, paradajzu, pirinču i školjkama.

Foto: Pixabay/S. Hermann & F. Richter

Magnezijum je neophodan za normalno funkcionisanje nervnog sistema i prevenciju nervnih bolesti, nesanice, anksioznosti, glavobolje i depresije.

Magnezijum se može dobiti iz namirnica poput badema, zelene salate, mente, cikorije, maslina, kikirikija, krompira, bundeve, šljive, oraha i celih žitarica.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar