Sada je jasno! Dr Kon u par reči objasnio zbog čega i dalje moramo da NOSIMO MASKE u zatvorenom prostoru

O velikim klimatizovanim prostorima i korona virisu, ponovo je govorio dr Predrag Kon

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Broj novozaraženih se svakog dana smanjuje, mere su opuštenije, ali vesti koje stižu iz Evrope ovih dana ukazuju na činjenicu da korona nije ružna prošlost.

O velikim klimatizovanim prostorima i korona virisu, ponovo je govorio dr Predrag Kon. Ovog puta napisao je post na njegovoj stranici na Fejsbuku, koji prenosimo u celosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– U vreme izrazitih vrućina u zatvorenim prostorima kao što su tržni centri i svim ostalim prostorima koji koriste klimu i gde rado borave posetioci kako bi se rashladili povećava se rizik prenošenja virusa, prvenstveno zbog većeg broja kontakata i eventualno dužeg boravka. U gradskom saobraćaju takođe se održava rizik. U ovim uslovima neophodno je striktno poštovati mere nošenja maski u zatvorenom prostoru. Za sada nemamo potvrdu prisustva delta virusa, ali je gotovo sigurno da će se pojaviti. Sve vrste proslava su znatno veći rizik za nevakcinisane nego za vakcinisane (1:25 je odnos zaraženih vakcinisanih u odnosu na nevakcinisane u Velikoj Britaniji gde 90% cirkuliše indijski-delta soj virusa). – stoji u njegovom postu objavljenom na Fejsbuku.

Delta soj, izgleda napreduje i upravo zbog njega su u nekim zemljama, kao što je Portugal, na snazi nove restrikcije.

O detla soju virusa govorio je i direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša. Upozorio je da je delta tip virusa problematičniji jer se mnogo brže širi i da je samo pitanje trenutka kada će stići u Srbiju.

– Prva doza vakcine štiti 30 odsto, potrebne su dve doze za zaštitu. Oni koji su preboleli koronu mogu delta virusom da se zaraze, ni oni nisu bezbedni. Preporučujem da se ljudi vakcinišu što pre – kazao je Ivanuša.



Izvor: Objektiv.rs, Blic Žena

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar