OPREZNO sa opekotinama: Šta treba da uradite ako ste IZGORELI na suncu?

Izbegavajte sunce što više

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/tawatchai07

Od kad je sveta i veka, lekari savetuju da se ne izlažemo suncu u najtoplijem delu dana.

Ipak, mi ih često ne poslušamo, a to može skupo da nas košta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Potrebno je samo malo vremena provedenog na suncu kako biste izgoreli, a bolovi koje osećate kasnije su veoma neprijatni.

Kad izgorimo na suncu, uglavnom tražimo najbrža rešenja koja će umiriti otok i crvenilo.

Ono što prvo možete da uradite, jeste da popijete lek protiv bolova, ukoliko su opekotine jake.

Da biste postigli hidrataciju kože iznutra, popijte veliku čašu hladne vode. Hidratacija je ključna kad je u pitanju lečenje crvene, iritirane kože, zbog čega treba da nastavite da pijete što više tečnosti u toku dana.

Foto: Freepik/freepik

Takođe, možete da nakvasite peškir hladnom vodom, da ga isecedite i stavite na kritična mesta. Hladnoća koju ćete osetiti će u velikoj meri umanjiti bol. U kalup za led možete da stavite aloja vera gel i vodu, a zatim da te kockice leda koristite za masažu iritirane kože. Poznato je da aloja vera deluje umirujuće na kožu, pa će vam ovaj vid masaže sigurno prijati.

Ako su vam izgoreli očni kapci, možete kesice čaja da prelijete hladnom vodom, pa onda da ih stavite preko kapaka. Dok to radite, uključite klima uređaj koji će rashladiti prostoriju i učiniti da vam bude još prijatnije.

Foto: Freepik/freepik

Unosite što više vitamina zato što oni u sebi sadrže antioksidanse koji smanjuju upalu. Na kraju, nikako nemojte da ljuštite kožu koja je izgorela – na taj način ćete samo napraviti još veću štetu.

Ubuduće, izbegavajte da se izlažete suncu u najtoplijem delu dana i obavezno pre svakog izlaska napolje, nanesite kremu ili sprej sa UV zaštitom na kožu. Korisite zaštitnu opremu kao što su šeširi i naočare za sunce jer ćeta tako izbeći negativne efekete UV zraka.



Izvor: Objektiv.rs, wannabemagazin.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar