Nije samo najbolje osveženje: Ništa se ne baca, čak ni kora, a LUBENICA pomaže i kod problema u krevetu

Lubenica sadrži 92 odsto vode i 6 odsto šećera

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/lookstudio

Iako su ukusi različiti, u jednom se svi slažu: lubenica je ubedljivo najbolje osveženje tokom tropskih letnjih dana.

Međutim, ona je i mnogo više od toga, prava je riznica vitamina i veoma je korisna za zdravlje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće i pripada porodici bundeva. Iako se ponegde mogu naći tokom cele godine, najbolje ih je ipak jesti tokom leta, jer tad imaju najviše hranljivih sastojaka.

Na 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija, sadrže puno vode, koja nam je leti veoma važna, a istovremeno je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom.

Iako svi vole hladnu lubenicu, skladištenjem u frižideru ona zapravo gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kad je već presečete, ipak je svakako odložite u frižider.

Visok procenat vitamina C u lubenici podiže imuni sistem i skraćuje vreme oporavka od bolesti, ali i smanjuje rizik od srčanog udara i raka. Citrulin, aminokiselina kojom je lubenica bogata, u telu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi. Lubenica je dobra za opuštanje i oporavak nakon fizičke aktivnosti.

Foto: Freepik/rawpixel.com

Moćni L-citrulin

U lubenici možete pronaći najveći udeo aminokiseline citrulina, koja opušta i širi krvne sudove, pa je važna za erektilnu funkciju – 210 mg u 100 g lubenice.

Vitamin C
20 odsto dnevne potrebe za vitaminom C zadovoljeno je sa 180 grama lubenice. Osim toga, vitamin C će zaštititi vaše mišiće i kosti

Snažni likopen

Slasno povrće može da smanji rizik od moždanog udara za 20 odsto, zahvaljujući velikoj količini likopena.

Foto: Freepik/8photo

Vitamin A

Od 150 grama lubenice, 5 odsto čini vitamin A, koji je važan za zdravlje vaše kože.

Hidratacija

Lubenica se sastoji od 92 odsto vode, 6 odsto šećera i 2 odsto vlakana.

Ne bacajte koru od lubenice

Iako koru od lubenice ljudi često bacaju, stručnjaci kažu da se upravo u njoj nalazi najviše vitamina i hranljivih materija poput vitamina A, B6 i C, kao i kalijuma i magnezijuma. S obzirom na to da kora nije preterano ukusna, možete je iseckati na komadiće i ubaciti u salatu od tunjevine ili piletine, samo je prethodno dobro operite (čak i ako ne jedete koru, ne zaboravite da raste na zemlji, pa se na njoj često nalazi veliki broj bakterija).

Foto: Pixabay.com/ pasja1000

Semenke lubenice su lek za bubrege

Semenke lubenice, koje takođe gotovo svi bacamo, mogu da se jedu! U Kini se koštice prže i jedu kao grickalice! One su zdrav sastojak koji je upotrebljiv za lečenje bubrega.

Čaj od svežih semenki lubenice je sjajan diuretik, a možete ga pripremiti tako što ćete uzeti četiri kašike svežih semenki lubenice, izdrobiti ih pa kuvati 15 minuta u dva decilitra vode. Tu količinu čaja treba popiti tokom dva dana, a treći dan napravite pauzu.

Kako bi čaj od koštica lubenice što bolje delovao, proces ponavljajte tokom nekoliko nedelja.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar