SZO izdala UPOZORENJE: Delta soj korone postaje gospodar sveta – ovaj virus dominira

Velika Britanija je izvestila o povećanju infekcija delta sojem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/K. Kliche

Delta soj kovida-19, koji je prvo otkriven u Indiji, polako postaje dominantan soj korona virusa u svetu, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Velika Britanija je izvestila o povećanju infekcija delta sojem, dok nemački zdravstveni radnici predviđaju da će vrlo brzo postati dominantan soj u Nemačkoj uprkos povećanju u broju vakcinisanih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kremlj je, osim nihilizma, za rekordan broj novoinficiranih u Moskvi okrivio i delta soj.

– Delta je na dobrom putu da postane dominantan soj u svetu zbog velike zaraznosti – izjavila je glavna naučnica u SZO Soumja Svaminatan.

Zvaničnici SZO su naveli da je Afrika ostala kontinent koji zadaje brigu, iako je tamo zabeleženo oko pet odsto novih infekcija i oko dva odsto smrtnih slučajeva u svetu.

Slučajevi su se udvostručili u Namibiji, Sijera Leoneu, Liberiji i Ruandi prošle nedelje, rekao je jedan od šefova SZO za hitne slučajeve Majk Rajan, dok je pristup vakcinama i dalje mali.

– Putanja je vrlo, vrlo zabrinjavajuća. Surova realnost je da smo u eri brojnih sojeva sa visokom zaraznošću ostavili veliki broj stanovnika planete, ranjivu populaciju Afrike, nezaštićenu vakcinama – kazao je Rajan.

Izvor: Tanjug

Komentari (1)

Ostavite komentar