Rešenje velikog problema: 13 načina KAKO da naučite decu da rade DOMAĆI zadatak sama

Da li pravilno pratite napredak svog deteta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/master1305

Uloga roditelja u školskoj godini njihove dece je veoma važna.

Način na koji razgovarate sa njima i ukazivanje poštovanja, podrška, pohvale, sve je to od izuzetne važnosti.

Imajte to na umu tokom prvih godina školovanja kako biste im olakšali preuzimanje odgovornosti odraslih ljudi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Obzirom da deca rastu u buduće odrasle, sve te dobre i loše navike u ranim godinama života će uticati na formiranje njihove ličnosti. Vaspitanje i roditeljstvo nekada se dosta razlikovalo od današnjeg, tako da se morate prilagoditi na nove načine njihovog učenja i vaspitanja jer će na taj način moći da izgrade samopoštovanje i samopouzdanje.

Eksperti imaju za roditelje dosta saveta i taktika, za različite nivoe školovanja.

Foto: Freepik/wavebreakmedia_micro

1. Komunicirajte jasno ali sa poštovanjem i naklonošću

Najpre, kontrolišite svoje emocije dok razgovarate sa svojom decom, pogotovo ako se bavite osetljivim temama između ostalog i edukacijom. Nema potrebe za vikom ili raspravom, deca mogu dobro da razumeju šta elite da im kažete i kada govorite normalnim tonom. Takođe, vi ste odrasla osoba tako da ste morali da savladate kontrolisanje temperamenta. Deca to tek uče. Razgovarajte sa njima smireno, pitajte ih kako su, koje probleme imaju i zašto misle da su stvari takve kakve jesu. Ovaj tip komunikacije sa poštovanjem i direktnim obraćanjem će im pomoći da izbegnu buduće probleme u školi i da kući dolaze smirena.

2. Definišite striktna pravila

Kao roditelj, verovatno ste svesni da ste svojoj deci primer jedne vrste autoriteta. Svakako, biti autoritet nije isto kao i biti autoritaran. Možete postaviti pravila na ljubazan način, prateći ih i ohrabrivati umesto forsirati vaša pravila. Naravno, mora postojati jasno vreme za ispunjavanje obaveza a jasno i za odmor. Zapamtite, pokušajte da budete dosledni pri izvršavanju svojih obaveza jer će deca na taj način razumeti da to što oni rade ima smisla i da će taj model ponašanja dati rezultate. Ukoliko deca ne prate taj način rada, ne poštuju pravila i ne ispunjavaju zadatke to znači da treba primeniti drugačiji metod.

Foto: Freepik/pvproductions

3. Pohvalite njihova dostignuća, nemojte im samo naglašavati neuspehe

Sigurno je da kao roditelj imate određena očekivanja od svoje dece. To je normalno, dok god je to u najboljem njihovom interesu. Možda biste voleli da postanu doktori ali morate pažljivo komunicirati sa njima. Uvek pokušavajte da ih motivišete da napreduju i uče. Na primer, kada dobiju dobru ocenu, koja ne mora da bude odlična, pohvalite ih. Umesto što biste ih nagradili materijalnim stvarima kao što su igračke, video igrice, poklonite im svoje vreme. Na ovaj način rašće sa samopouzdanjem i jakom verom u sebe spremni za životne izazove.

4. Budite deo procesa napretka vašeg deteta

Upoznavanje škole koju vaše dete pohađa je bitno da biste razumeli šta se dešava u njihovim životima. Možete početi sa prepoznavanjem njihovih školskih predavanja i načina ocenjivanja. Idite na roditeljske sastanke što više možete kako biste razgovarali sa ljudima koji uče vaše dete. Na kraju, vaše dete najviše vremena provodi sa učiteljima i drugim ljudima iz škole. Sada, sa svim ovim informacijama, biće lakše da razgovarate u slučaju nekog problema.

Foto: Shutterstock

5. Kreirajte realističnu rutinu koja je kombinacija učenja i odmaranja

Možete razgovarati sa vašim detetom i da bi ste se uverili da su sami organizovali određeno vreme za domaći zadatak i učenje. Bilo bi poželjno da to nisu večernji sati jer ćete oboje biti nemotivisani i umorni. Nije pametno ni da vreme kada uče traje predugo jer će izgubiti koncentraciju i motivaciju a to će samo biti gubljenje vremena i mrcvarenje. Zato je važno biti realističan. Vreme odmora je jednako bitno. Ako je sve izbalansirano, vaše dete i vi imaćete manje problema.

Foto: Freepik/peoplecreations

6. Izbor pravog mesta za učenje je veoma važan

Uslovi u kojima dete uči i trudi se da se skoncentriše je važno. Idealno bi bilo kada bi se sastojalo od urednog i čistog radnog stola. Dobra ideja je imati posebno mesto u kući ili dečijoj sobi koje je celo posvećeno ovoj obavezi. Ako nema problema sa stvarima koje mogu odvući pažnju, još bolje. Mesto treba podstaći želju za radom i fokusirati pažnju vašeg mališana.

7. Pokažite da razumete kroz šta dete prolazi

Neki dani će biti takvi da vaše dete neće biti raspoloženo za rad domaćeg zadatka, baš kao što i vi imate dane kada vam se ne ide na posao. U slučaju vašeg deteta ovaj osećaj može biti uzrokovan različizim stvarima, tako da, pitajte ih koji su razlozi i iz tog razgovora, možete izvesti zaključak. Ne želeti da rade domaći nije isto što i nemogućnost njegovog izvršenja. Bitno je razumeti ih da bi ste im mogli pomoći.

Foto: Freepik/master1305

8. Dajte im slobodu da planiraju i ispunjavaju obaveze sami

Kako dete odrasta, njegovo opterećenje će se uvećavati kao i odgovornosti. Primetićete u nekom trenutku, koliko će biti značajno pomagati mu u organizovanju sopstvenog vremena na pravi način. Svakako, često se preporučuje da ne intervenišete direktno. Važno je i da imaju slobodu da planiraju svoj dnevni red. Svakako, oni će shvatiti koji deo dana će im biti najpovoljniji za izvršavanje obaveza. Dobar trik je da im obezbedite materijal za organizovanje vremena, kao što je raspored časova, ili dnevni red, kalendar…

9. Vaša uloga je da ih pratite i nadgledate, nikako da obavljate zadatke umesto njih

Nadgledanje deteta kada radi domaći je jedno, ali raditi umesto njih je nešto sasvim drugo. Vi kao roditelj, veoma ste odgovorni šta je neophodno vašem mališanu za obavljanje domaćeg zadatka. Možete ih pratiti ili biti im u blizini u slučaju da im zatreba pomoć, ali na kraju, osoba koja treba rešiti te probleme je vaše dete, ne vi. U nekom trenutku, kada se umori ili neki drugi izgovor iskrsne, a vi pristanete da uradite njihov zadatak, vi ćete omesti dete u njegovom procesu učenja. Moraju sami da rade svoj domaći zadatak.

Foto: Freepik/pch.vector

10. Odajte im priznanje za njihov progres i motivišite ih da napreduju

Kada detetu dopustite da planira svoje sitne obaveze, doprinosite učenju osamostaljivanja i rešavanja problema na svoj način. Ne znači da treba da se distancirate već da svedočite njihovom napretku, uvažiti ih, motivisati da nastave da se trude još više i bolje. Na primer, ovo može uticati na ulogu koju ćete imati u akademskom procesu. Koristite jezik koji će mu pomoći da se ohrabri i da mu da dovoljno snage na nastavi dalje i otkrije šta ga interesuje i u čemu je dobar.

Foto: Freepik/freepik

11. Nemojte braniti korišćenje nove tehnologije

Tehnologija ne treba da bude problem ako znate kako da je koristite i ako učite vaše dete da je koristi pravilno. Ako mobilni telefon vašeg deteta može da ga približi edukativnom sadržaju to može biti korisno kasnije u životu. Naravno, ovo neće biti slučaj ukoliko se uređaj koristi da bi se igrale igrice i remetila pažnja. Kao odrasli, nadgledajte pravilno korišćenje uređaja.

12. Ostavite večernje sate za slobodne aktivnosti

Vaše dete i vi postarajte se da ste pripremljeni za vreme odmora kada to doba dana dođe. Zato se često preporučuje izbegavanje stresnih obaveza i aktivnosti uveče. Možete poslednje sate dana provesti u razgovoru, čitanju knjiga ili bilo kojoj drugoj aktivnosti, koja može vašem detetu i vama pomoći da lakše zaspite.

Foto: Freepik/freepic.diller

13. Postavite jedan primer kod kuće

Odrasli trebaju biti primer deci kod kuće jer deca imaju sklonost da oponašaju starije. Ako ste odgovorni i ispunjeni vašim dnevnim obavezama, vi ćete neizbežno slati sličnu poruku vašoj deci. U prilog tome, možete im usaditi sve vrste dobrih navika kao što su čitanje ili vođenje računa o kućnom ljubimcu. Zapamtite, nije važno ono što govorite, već ono što radite govori o vama, to je ono na šta se vaše dete ugleda.

Kako vi podstičete vaše dete na dnevne obaveze i aktivnosti?



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar