Generacije rođene 60-tih i danas rado ispijaju sok svog detinjstva – sok od zove.
Zova je žbun sa sitnim žućkastim cvetovima, prijatnog mirisa, koji se koriste za pravljenje soka ili čaja. Sok od zove je spečifične arome, ali je zato vrlo osvežavajući.
Cvetovi zove bogati su eteričnim uljima u kojem ima flavonoida, glikozida, hlorogenske kiseline, tanina i pektina, dok plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kiseline i vitamin C. Svi delovi biljke bogati su gvožđem, natrijumom i kalijumom.
Mladi cvetovi beru se u maju i junu, tako da je sada pravo vreme za pripremu ovog soka.
Za pripremu soka od zove potrebni su sledeći sastojci:
• 30 cvetova zove
• 3 l vode
• 40 g limunske kiseline
• 3 limuna
• 3 kg šećera
Priprema: Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima sa korom. Dobro izmešati i ostaviti da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
Sutradan tečnost procediti, dodati šećer i dobro promešati. Ostaviti da odstoji još 24 sata uz povremeno mešanje.
Nakon 48 sati sirup je spreman za sipanje u staklene flaše i odlaganje na hladnom i tamnom mestu.
Ohlađeni sok od zove sa svežim limunom pravi je napitak za predstojeće vrele dane, koji nas prema najavama meteorologa, očekuju već od juna meseca.
ZA JAČANJE ORGANIZMA I IMUNITETA: Domaći sirup od limuna kao spas
Komentari (0)