Srbi u Splitu crni od Sunca i BATINA! Štrbac: “Mnoge generacije su indoktrinirane tako da MRZE Srbe”

Splitska policija još uvek traga za nekoliko napadača koji su u noći između petka i subote napali dvoje državljana Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vikipedija/Medija centar Beograd

Policija je saopštila da su primili dojavu kako je na području plaže Ovčice došlo do narušavanja javnog reda i mira, pošto je zasad nekoliko nepoznatih osoba fizički nasrnulo na dvoje Srba, starih 25 i 26 godina.

– Policijski službenici su po primanju dojave izašli na mesto događaja, gde su pronašli srpske državljane. S obzirom na to da su na muškarcu bile vidljive modrice i ogrebotine, odvezen je u bolnicu kako bi mu se pružila lekarska pomoć, ali on je to odbio, rekla je portparolka splitske policije Antonela Lolić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

SRBI UVEK NA UDARU

Predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac rekao je za Objektiv da se situacija u Hrvatskoj, nažalost, ne smiruje.

–  Od akcije Oluja u avgustu će se navršiti 26 godina, međutim ostrašćenost u Hrvatskoj prema Srbima i pravoslavcima ne jenjava, rekao je Štrbac i dodao da je Hrvatska prema strancima dobar domaćin, osim prema Srbima, mada je tih incidenata sve manje, ali da su zato domaći Srbi i Srbi povratnici uvek na udaru huligana i ljudi koji politički pripadaju krajnjoj desnici.

– Srpsko narodno vijeće u Zagrebu svake godine prikuplja dokumentaciju o napadima na Srbe i njih je prošle godine bilo 220, a pretprošle oko 400, navodi Štrbac i napominje da je to samo 20–25 odsto napada, jer je to službeni podatak, pošto se mnogo veći broj napada ne prijavljuje.

VIŠE KATOLIKA NEGO HRVATA

– Hrvatska je, prema popisu iz 2011, jedna od najkatoličkijih država na svetu. U rubrici veroispovest 91 odsto građana Hrvatske je stavilo rimokatolik, što znači da u toj zemlji ima više katolika nego Hrvata, naglašava Štrbac i dodaje da je veliki uticaj Katoličke crkve u Hrvatskoj.

– Ono što zabrinjava jeste podatak da su mnoge posleratne generacije indoktrinirane tako da mrze Srbe, jer takvo obrazovanje imaju u školi, dobijaju ga od roditelja, uče u crkvi, podvlači Štrbac i napominje da je izlaz iz takve situacije edukacija mladih da moraju biti tolerantniji prema svojim komšijama Srbima, kako bi zajedno mogli da grade svetliju budućnost.

STALNI OBRAČUNI

Hrvatski mediji prenose da se na istoj plaži, dan ranije, 40 minuta iza ponoći dogodio još jedan fizički sukob. Potukli su se 23-godišnji Francuz i 23-godišnji hrvatski državljanin.

U Splitu se dogodio još jedan napad, a na meti su bili Rus i Ukrajinac. Huligani su u centru grada, u Marmontovoj ulici, prema napisima medija, napali košarkaše, budući da su im zasmetali dresovi ruske reprezentacije. Rus i Ukrajinac su došli na turnir u basketu „3 na 3” i te večeri su izašli malo da se opuste i upoznaju grad. Na njihovu nesreću, naleteli su na huligane, koji su hteli da im pocepaju dresove.

APEL GRADONAČELNIKA

Ivica Puljak, novi splitski gradonačelnik, na Fejsbuku je komentarisao ove incidente.

– Nadam se da je ovo prvi i poslednji put da kao gradonačelnik Splita pišem ovakav tekst. Mediji izveštavaju o nizu incidenata koji su se dogodili proteklih dana u Splitu, a reč je o fizičkim i verbalnim napadima na goste našeg grada. Ne mogu i neću pristati na to da zbog nasilne manjine Split bude na glasu kao grad slučaj, piše Puljak.

Piše: FILIP RADOJČIĆ

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 14. JUN

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Ludi srbi idu tamo đe ji čekaju batine ili bar oštećeno vozilo ... samo napred ... nekad mi bude drago i ako to nije ispravno da su većinom to neku jugonostalgičari koji baš nalete na nostalgiju od rvata jer to je stvarna nostalgija jer tamo više nema srba pa onda napadaju i one koji su tamo samo privremeno ... vatikan je to dresiro ...

    Odgovori

Ostavite komentar