Srpski pedijatar upozorio roditelje: Otkrio koja je NAJOPASNIJA ISHRANA za razvoj deteta

Specijalista pedijatrije dr Dejan Jonev kaže za Objektiv da izbacivanje namirnica životinjskog porekla iz ishrane može negativno uticati na fizički i mentalni razvoj dece

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

I ako mnogi smatraju da je veganstvo zdrav način života, pojedini stručnjaci upozoravaju da bi takva ishrana mogla i te kako da utiče na rast i razvoj deteta. Specijalista pedijatrije dr Dejan Jonev kaže za Objektiv da deca vegani imaju slabiji imunitet, podložniji su virusima i bakterijama, a ishrana isključivo namirnicama biljnog porekla može negativno da utiče i na fizički i na psihički razvoj.

‒ Deca vegani se slabije razvijaju zbog nepravilne ishrane. I to ne samo fizički, nego i mentalno dolazi do sporijeg razvoja. Mozak traži određenu hranu, a ako je izbacimo iz ishrane, dolazi do poremećaja centra za rast. Dete uči da se hrani raznovrsno od navršenog šestog meseca života, a do treće godine se uobročava. A roditelji moraju da mu pomognu u tome, a ne da utiču na njih. Svako dete može i treba da izabere šta će jesti – kaže dr Jonev.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

SLABO JEDU MESO

Prema rečima našeg sagovornika, mališani u poslednje vreme skoro da ne jedu meso.

‒ To je istina, da li ih mrzi da žvaću ili im se jednostavno ne dopada, ne znam. Ali roditelji moraju deci da nude crveno meso koje je puno gvožđa. Naravno, i belo meso je isto tako potrebno ljudskom organizmu. Pored mesa, deca slabije jedu i supe i čorbe. Ishrana se uglavnom svodi na ugljene hidrate i na slatkiše i grickalice. Ishrana treba da bude zdrava i raznovrsna. Jaja i mlečni proizvodi takođe predstavljaju važne namirnice koje doprinose pravilnom razvoju deteta – ističe dr Jonev.

UGLAVNOM ANEMIČNI

Pedijatar kaže da su mališani koji se hrane isključivo veganskom ishranom anemični, pa je kod takve dece teško da se unese gvožđe.

‒ Zelena paprika obiluje gvožđem, međutim, nemamo je cele godine. I onda je problem šta jesti da se nadoknadi gvožđe. Organizmu trebaju
namirnice i biljnog i životinjskog porekla. Jedna namirnica ima ono što nema druga. Zato se mora jesti sve da bi se zadovoljile sve nutritivne potrebe – objašnjava naš sagovornik.

MANJA GUSTINA KOSTIJU

Institut za dečje zdravlje pri Univerzitetu u Londonu istakao je rizike veganskog načina ishrane kod dece. Studija u kojoj je učestvovalo 187 dece u Poljskoj, od pet do deset godina, osmišljena je tako da isprati kako na decu utiču različiti vidovi ishrane.

Prikupljeni su podaci o rastu, građi, kardiovaskularnim rizicima i statusu mikronutrijenata. U studiji objavljenoj u američkom časopisu za kliničku ishranu, istaknuto je da potpuno izbacivanje mesa i mlečnih proizvoda iz ishrane kod dece dovodi do manjka vitamina B12 i vitamina D.

Ovi vitamini dovode do smanjivanja rizika za dugoročne zdravstvene posledice koje bi veganski način ishrane mogao da izazove.

Uticaj veganske ishrane na decu utiče tako da su ona u proseku niža za tri centimetra, imaju slabije kosti i imaju veći rizik od obolevanja od osteoporoze kasnije u životu.

Dokazano je da deca vegani imaju manju gustinu kostiju, čak i ako se u obzir uzme da imaju manje kilograma i manju veličinu kostiju.

Piše: Sanja Radovanović

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 12. JUN

Foto: Objektiv.rs


Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar