“Izdržao sam sve samo da bih bio majka”: Šokantna ispovest muškarca koji se PORODIO dva puta (FOTO)

Kao i svaka trudnica, ima propratne pojave karakteristične za drugo stanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA

Kajden Kolmaniz, transrodni muškarac iz Njujorka, postaće otac po drugi put. On i njegov partner tome se veoma raduju, ali njihova okolina, a naročito lekari nemaju mnogo razumevanja. Oni koji ne poznaju Kajdena, koji je inače bio žena, sada, kada ga vide sa bradom i brkovima, misle da je debeo i da ima pivski stomak, a ne da je trudan.

Kao i svaka trudnica, ima propratne pojave karakteristične za drugo stanje, ali se on sa time veoma dobro nosi jer mu je velika želja da bude majka i ima porodicu. Zbog toga je i zadržao matericu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

ĆERKA AZELEJA PROMENILA MU SVET

Kajden je inače, započeo tranziciju sa ženskog pola na muški 2009. godine. Međutim, 2013. godine iznenadilo ga je otkriće da je bio već pet meseci u drugom stanju sa svojim prvim detetom, devojčicom Azelejom, koja sada ima šest godina. Trudnoća se desila pošto je prestao da uzima testosteron zbog operacije na grudima.

– Mojoj sreći nije bilo kraja. Ali, i čudno sam se osećao. Znao sam da sam trudan po jutarnjoj mučnini, koja je trajala mesecima. Gojio sam se, jeo nekada mnogo više nego što bi trebalo. Ali, nisam imao neke posebne prohteve kada je hrana u pitanju. Nisam imao ni posebnu poštedu kada je posao u pitanju. Roditeljstvo je velika stvar.

Trudnoća se ponovo dogodila u januaru prošle godine. Saznao je da je sedam nedelja u drugom stanju sa svojim partnerom Dominikom. Budući roditelji raduju se dolasku na svet novog člana porodice, uprkos tome što pojedinci nemaju visoko mišljenje o Kajdenu.

Foto: EPA

LOŠ TRETMAN LEKARA PRILIKOM POROĐAJA

Kajden, s druge strane, kaže kako su obe trudnoće bile zapravo traumatično iskustvo. Naročito su se lose ponašali prema njemu kada se porađao.

U emisiji „Today” prvo je ukratko ispričao svoju tranziciju, koja je počela 2009. godine. Odstranio je grudi i neko vreme uzimao hormone, ali samo pet meseci nakon što je prestao da ih uzima, šokirao se saznanjem da je u drugom stanju s prvim detetom. Isti šok doživeo je i prošlog januara, saznavši da nosi drugo dete. Iako mu trudnoće nisu bile najlepši period života, odlučio je da edukuje ljude o toj temi i vodi razne radionice.

Foto: EPA

TRAŽI SIGURNOST I JEDNAKOST SA OSTALIM LJUDIMA

– Ne radi se samo o tome da se slažete s nama. Ne zanima nas vaše prihvatanje i slaganje. Samo želimo jednakost i sigurnost, kao i inkluzivni zdravstveni sistem – objasnio je. „Today” je prikazao i anketu koja otkriva da 28 odsto transrodnih muškaraca prijavljuje maltretiranje u zdravstvenim ustanovama, a 22 odsto transrodnih osoba odlučuje se za porođaj kod kuće – uprkos tome što su tada u većem riziku od komplikacija, prenosi „Dejli mejl”. Kajden ne zna da li će imati još dece, ali ne tvrdi ni da neće. Kako kaže, oni su mu najveće bogatstvo i ni za šta na svetu ne bi menjao svoj život. Dosta vremena provodi sa njima i ništa mu nije teško da uradi, ni za ćerku ni za sina, koji je još beba.

Piše: Slavica Moravčević

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 11. JUN

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar