Sprečite prevremeno STARENJE kože i pojavu prvih bora: Pet saveta za NEGU lica u dvadesetim godinama

Svako jutro operite lice vodom i sapunom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/nakaridore

Nega kože tokom dvadesetih godina je veoma važna ako želite da sprečite promene na koži u vidu bubuljica, mitisera i akni.

Bore, oštre linije, kao i opuštena koža vam zvuče smešno ako imate dvadeset godina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, tek kad shvatimo da nam se koža menja, počinjemo da brinemo o njoj.

Dermatolozi savetuju da uvek treba da vodimo računa o prevenciji, jer jedino tako možemo da sprečimo da nam koža prerano stari.

Foto: Freepik/freepik

Naravno, koža će prirodno stariti, a proces starenje kože uglavnom počinje u kasnijim dvadesetim godinama.

– U tom dobu proizvodnja kolagena počinje da opada, što dovodi do tanje kože. Takođe dolazi do smanjenog funkcionisanja znojnih žlezda, pa koža postaje suva – objašnjava dermatolog Ami Perlmuter.

U dvadesetim godinama treba da vodite računa o dve stvari: pravilna nega kože, kao i zaštita kože od sunčevih zraka. Na taj način ćete podstaći proizvodnju kolagena i učiniti da ona duže traje, što će osigurati sporije starenje kože, manje bora i čvrstu kožu.

Ovo su neki od načina na koje možete da sprečite prevremeno starenje kože i stvaranje bora:

Foto: Freepik/Racool_studio

1. Nanosite kremu za sunčanje svaki dan

Dermatolog Mona Gohara ističe da 90 odsto znakova starenja kože nastaje kao posledica neadekvatne zaštite kože od sunčevog zračenja.

– Nužno je štititi se uvek jer je slučajno izlaganje suncu uvek prisutno, bez obzira na godišnje doba i doprinosi preranom starenju kože. Zbog toga je ključno koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom tokom cele godine – objašnjava dermatolog Elizabet Hale.

2. Perite lice svakodnevno

Svakodnevno pranje lica je bitno za zdravlje vaše kože. Na taj način uklanjate nečistoće sa kože, ali i mrtve ćelije.

– Ako se ne umivate redovno i ne radite piling kože, tada svi dobri proizvodi koje koristite neće moći da prodru u vašu kožu – objašnjava Gohara.

Foto: Freepik/ freepik

Sve što treba da uradite jeste da svako jutro operete lice mlakom vodom i blagim sapunom. Ukoliko ste ljubitelj tonika za čišćenje lica, koristite onaj na bazi prirodnih sastojaka.

3. Redovo radite piling

Dva puta nedeljno uradite piling jer ćete time ukloniti mrtve ćelije sa kože, a podstaći proizvodnju kolagena od kojeg zavisi elastičnost i mekoća vaše kože.

– Piling uklanja gornje slojeve kože i tako slabi lipide koji ih povezuju, uklanja mrtve ćelije kože i stvara zdrave – rekla je dermatolog Dendi Engleman.

4. Nemojte spavati sa šminkom na licu

Šminka će tokom noći zapuštiti pore, što može izazvati razne probleme na koži. Svako veče pre spavanja uklonite šminku sa lica, operite kožu vodom i sapunom, a zatim nanesite hidrantnu kremu.

Foto: Freepik/nakaridore

5. Koristite proizvode koji sadrže antioksidanse

Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a nalaze se u brojnim kozmetičkim preparatima. Pored toga, možete ih naći i u voću i povrću, pa je potrebno da ih što više jedete ako želite da imate prirodno lepu i zdravu kožu. Jedan od najboljih antioksidanasa za kožu je vitamin C, poznat i ako askorbinska kiselina.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar