FIJASKO: Tajne informacije o američkim nuklearkama u Evropi otkrili NEOPREZNI vojnici

Vojnici koristili sajtove i razmenjivali poverljive podatke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

U bazama podataka javnih onlajn aplikacija za pamćenje, koje su koristile trupe američkog ratnog vazduhoplovstva stacionirane u bazama širom Evrope, otkriveni su izuzetno osetljivi i tajni podaci o lokacijama nuklearnog arsenala SAD na Starom kontinentu, navodi britanski istraživački portal “Belingket”.

Američki vojnici u šest baza u Evropi, u kojima se nalaze nuklearne bojeve glave, koristili su javne onlajn aplikacije za digitalne “puškice”, koje američko ratno vazduhoplovstvo koristi za pomoć trupama da zapamte složene protokole nuklearne bezbednosti, dodaje portal.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako se navodi u izveštaju britanskog portala, vojno osoblje koristilo je sajtove Quizlet, Chegg Prep i Cram kako bi zapamtilo šifre, žargon, pa čak i statuse nuklearnih silosa sa bojevim glavama.

Trupe su takođe koristile “puškice” za pamćenje bezbednosnih detalja i protokola, kao što su položaji nadzornih kamera, učestalost patrola oko silosa i „lozinke“ koje signaliziraju da neko stražare drži kao taoce, prenosi Sputnjik internešenal.

Kako je “Belingket” došao do tajnih informacija.

Autor izveštaja na portalu “Belingket”, Foeke Postma, objasnio je da su pretragom pomenutih sajtova on i njegove kolege bili u stanju da otkriju “kartice za memorisanje”, koje su vojnici u aktivnom sastavu koristili, a na kojima su pominjani termini u vezi sa nuklearnim naoružanjem.

Jedan set od 70 kartica nazivan “Study!” (Učenje!) otkrio je tačnu lokaciju i tačan broj bojevih i nebojevih projektila u vazduhoplovnoj bazi „Volkel“ u Holandiji, koju vlasti te zemlje smatraju tajnom.

Iako evropske zemlje i SAD ne žele da komentarišu postojanje američkog nuklearnog oružja na teritoriji Evrope, ali se o prisustvu tog oružja zna iz dokumentata i izjava penzionisanih vojnih zvaničnika.



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar