Štucanje i hrkanje kod beba: Pet najčešćih briga SVAKE mame kad je zdravlje novorođenčeta u pitanju

Nisu retka pojava

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/javi_indy

Ako imate jedno dete, verovatno se po prvi put susrećete sa raznim stvarima koje se tiču zdravlja vašeg novorođenčeta.

Sigurno se često zapitate da li je sve u redu sa vašom bebom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pedijatar Džudi Rotberg je otkrila pet najčešćih stvari o kojima roditelji brinu tokom prvih meseci bebinog života, koje vam mogu pomoći da bolje razumete ulogu roditeljstva.

Bljuckanje

Bebe uglavnom do trećeg meseca života nakon obroka imaju potrebu za “bljuckanjem”. To se dešava zato što digestivni sitem kod beba još uvek nije dovoljno razvijen, pa je stomaku lako da povrati sve u jednjak. Bljuckanje se takođe dešava zbog prejedanja ili zadržavanja vazduha, ali stručnjaci smatraju da ne postoji razlog za brigu.

Foto: Freepik/bristekjegor

Međutim, važno je da napravite jasnu razliku između bljuckanja (laganog izbacivanja tečnosti iz usta) i povraćanja(nasilnijeg izbacivanja tečnosti kroz usta). Kada hranite bebu, vodite računa da joj dajete manje zalogaje i da je hranite u uspravnom položaju kako biste smanjili bljuckanje.

Bebine akne

Akne se javljaju u vidu crvenih ili belih tačkica najčešće na bradi, čelu ili nosu i predstavljaju čestu, ali privremenu pojavu kod beba. Obično se pojave dve ili četiri nedelje nakon rođenja, a nestaju nakon tri do četiri meseca života. Na pojavu akni kod beba uglavnom veliki uticaj ima majčin hormonski status.

Foto: Freepik/mdjaff

Začepljeni suzni kanali

Ova pojava je vrlo česta, a čak se dešava da se neke bebe rode sa začepljenim suznim kanalima.

Do toga dolazi zbog meke maramice koja prekriva kanal i koja se ne otvori tokom bebinog rođenja ili se suzni kanali zapuše nakon rođenja. To su kanali koji odvode suze od očiju ka šupljinama u blizini nosa, a kada su blokirani, višak suza završava u očima zbog čega se javljaju krmelji ili gnoj.

Foto: Shutterstock

Kako biste rešili problem sa začepljenim suznim kanalima kod bebe, uzmite meku tkaninu i nakvasite je vodom pa nežnim pokretima uklanjajte krmelje sa očiju vaše bebe.

Doktori preporučuju i da praktikujete masažu suznih kanala. Kada su ti kanali blokirani, postoji ispupčenje na delovima kapka. Prstom nežno masirajte taj predeo, i to praveći polukrug od ugla oka do nosa. Uradite šest do deset ponavljanja, i to najmanje šest puta dnevno. Nežan pritisak na zapušeni kanal će proterati tečnost iz njega i otpušiti ga.

Hrkanje

Bebe imaju tendenciju da glasnije dišu jer su im disajni putevi uski i puni sekreta. Hrkanje je često uzrok vibriranja mekih maramica u disajnim putevima. Kako bebini disajni putevi rastu i razvijaju se, tako će beba postepeno sve manje hrkati i glasno disati.

Foto: Freepik/javi_indy

Postoji jednostavno rešenje da svojoj bebi olakšate disanje. Najpre je potrebno da budete sigurni da je nos totalno otčepljen, pa tek onda možete da koristite sprej za nos da odstranite višak sekreta. Konsultujte se sa pedijatrom pre upotrebe spreja. Alergije, prehlada ili neka druga respiratorna stanja mogu dovesti do hrkanja, te osigurajte da je okolina vašeg deteta bez prašine i drugih alergena.

Štucanje

Štucanje kod beba je sasvim normalna pojava, isto kao i kod odraslog čoveka. Dešava se zbog grčenja dijafragme, a prejedanje može biti često uzrok štucanja. Doktori predlažu sporije hranjenje ukoliko dojite, a podrigivanje prilikom promene dojke je preporučljivo. Ukoliko koristite flašicu, na pola flašice zastanite, pustite bebu da podrigne, i zatim nastavite hranjenje.

Foto: Freepik/v.ivash

Još jedan uzrok štucanja je gutanje velike količine vazduha tokom hranjenja, što takođe dovodi do naduvavanja stomaka. Ukoliko dojite, budite sigurni da su bebina usta dovoljno otvorena.



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar