“Ovo čekam 20 godina, mamu mu njegovu”: TAJNA sa snimanja “Maratonaca” – Paja POBESNEO na Batu Stojkovića

Za vreme snimanja ovog filma odigrala se komična epizoda iza kamera koja se godinama kasnije prepričavala

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Verujemo da ne postoji osoba u Srbiji koja nije i po više puta pogledala kultni film domaće kinematografije “Maratonci trče počasni krug”, a u kojem su svoje maestralno glumačko umeće pokazali Danilo Bata Stojković, Pavle Vuisić, Bora Todorović i mnogi drugi velikani glumišta. Ipak, ono što je malo poznato široj javnosti jeste ono što se dešavalo u toku snimanja.

Naime, za vreme snimanja ovog filma odigrala se komična epizoda iza kamera. Danilo Bata Stojković igrao je Lakija Topalovića, a Pavle Paja Vuisić njegovog oca Milutina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Svi su znali da je Bata bio veliki perfekcionista koji je uvek tražio da odmah pogleda ono što je snimljeno i ako nije bio zadovoljan tražio je da se scena snima iznova. S druge strane, Paja je uvek snimao scene samo iz jednog pokušaja, eventualno dva i svi su znali da treći put neće hteti.

Kada je došao red na snimanje scene u kojoj Paja treba da udari Batu daskom, Bata je bio dosta zabrinut, iako je znao da je daska napravljena od veoma mekane balze, koja se i inače koristi za snimanje takvih scena.

Tražio je da se daska nekoliko puta isproba na jednom od radnika na setu, Đoki, momku koji je bio “devojka za sve”.

Foto: Printscreen/Youtube

Đoka je tako nekoliko dana zaredom dobijao daskom po glavi i stalno je tvrdio da je daska ipak tvrda. Bata nije hteo da snima pa se scena stalno odgađala. Pavle mu je zato rekao da će malo prerezati dasku i slomiti je rukama, te da ga tako skoro neće ni dodirnuti.

Mica Trofrtaljka počela da SKIDA dečaka, pa usledio šok: TAJNA sa snimanja filma “Lepa sela lepo gore” 

To su i napravili, rez na daski premazali voskom kako se ne bi video, a Bata je napokon pristao na snimanje.

Međutim, Paja je neposredno pre snimanja okrenuo dasku i svom snagom opalio Batu po leđima onom stranom koja nije bila presečena. Daska je pukla od siline udarca, a snimatelj je viknuo: “Okrenuo si dasku naopačke!”

– Nije naopačke, dvadeset godina čekam ovo. Neka sada vidi je li tvrda balzovina, mamu mu njegovu – navodno je rekao Pavle i napustio kadar.



Izvor: B92.net

Komentari (1)

  1. Bata NIJE mogao pdmah da pogleda snimak jer nisu to digitalne kamere. trebalo je da se razvije u laboratoriji da bi video. to je bilo 1982 godine.

    Odgovori

Ostavite komentar