Šišaju nas kao ovce! Odeća u Srbiji SKUPLJA nego u Nemačkoj: Evo kako da uštedite na STOTINE evra

Kada pogledate etiketu, poređenjem cene u evrima i u dinarima, možete zaključiti za koliko su vas prodavci zakinuli

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ilustracija,Pixabay/jarmoluk, Freepik/cookie_studio

Ukoliko u nekoj od radnji španske modne kuće „Kortefil” odlučite da se obučete od glave do pete, odnosno pazarite gaće, bermude, majicu, kaiš i patike, ova roba će vas koštati čak 4.205 dinara skuplje nego da ste je kupili u nekoj od njihovih radnji u Nemačkoj.

Ovo je samo jedan u moru primera bezobraznog poslovanja stranih brendova u našoj zemlji, od kojih mnogi, kao što je na primer ,,Springfild”, čak i seku etikete na kojima je istaknut cenovnik, kako Srbi ne bi pročitali koliko artikli koštaju u EU.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predsednik Udruženja potrošača Beograda Petar Bogosavljević za Objektiv navodi da nigde u svetu, kao što je to slučaj u našoj zemlji, nije moguće da prodavci samostalno formiraju cene, usled čega one mogu da rastu unedogled.

– Strani brendovi nisu došli u Srbiju kako bi se približili potrošačima, već da bi ostvarili ekstraprofit, jer kod nas ne postoji tržišno-ekonomska zakonitost. Stoga dolazimo u situaciju da nam, uprkos tome što nam prodaju proizvode znatno nižeg nivoa kvaliteta, naplaćuju iste po znatno višoj ceni – kaže Bogosavljević.

Foto: Mediacentar Beograd

BUDITE PAMETNI, UŠTEDITE NA STOTINE EVRA

Naš sagovornik konstatuje da se, bez obzira na to što su mnogi svetski brendovi u našoj zemlji otvorili radnje, i dalje jednoj prosečnoj četvoročlanoj porodici isplati da u šoping ode u Mađarsku ili Rumuniju.

– Računica govori da se odlazak u šoping preko granice i te kako isplati, naročito kada se pazari tehnička roba. Na ovaj način možete uštedeti na stotine evra, a pored toga možete tražiti i povraćaj PDV – navodi Bogosavljević.

U ,,KORTEFILU” MUK

Naša redakcija se juče obratila predstavništvu španske modne kuće „Kortefil” u Srbiji, ali oni do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na mejl koji smo im poslali. Bogosavljević napominje da strani modni lanci ne mogu da se „vade” na skuplje cene robe u Srbiji zbog cene zakupa butika u tržnim centrima i slično, jer su i one niže u odnosu na evropske gradove.

Piše: Nikolina Marić

Ovu i još interesantnih priča pročitajte u današnjem izdanju štampanog Objektiva.

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Ako vi imate novca da date 86 evra za jedan komad garderobe onda je vama dobro. Kod mene u gradu ima 5-6 "Second hand" prodavnica, određenih dana stiže u njima nova roba, onda ispred njih možete videti velike redove ljudi, kao nekad u vreme inflacije kad su ljudi kupovali namirnice. Iskusni prodavci prvo odvoje "bolju" robu za neke "bolje" mušterije (doktore, sudije, advokate,..) a šta ostane ostalo je.

    Odgovori

Ostavite komentar