Da li PSI mogu da prenose koronavirus? Otkriven novi tip, sve je počelo upalom pluća pre TRI godine

Nova vrsta virusa korona otkrivena je u uzorku dečaka iz Malezije koji je imao upalu pluća 2018. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ilustracija, Profimedia/Volodymyr Tverdokhlib/Alamy

Nova vrsta virusa korona, koji je najverovatnije prešao sa pasa na ljude, otkrivena je u Maleziji, tvrde naučnici.

U novoj naučnoj studiji, nedavno objavljenoj u žurnalu „Kliničke infektivne bolesti“, navodi se da je nova vrsta virusa korona otkrivena u uzorku dečaka iz Malezije koji je imao upalu pluća 2018. Godine. Ukoliko se ovaj nalaz potvrdi, to bi bio osmi virus korona koji se prenosi na ljude, a prvi takav koji je prenet sa pasa, piše Lajvsajens.

Ipak, u studiji se navodi da još nije potpuno dokazano da je taj virus korona bio uzrok upale pluća. Iako je dečak bio pozitivan na taj virus korona, kod njega je izolovan i rinovirus, koji izaziva običnu prehladu kod ljudi. Takođe, još nije sigurno ni da li taj virus korona, koji je na neki način prešao sa psa na dečaka, može da se prenosi među ljudima.

Naučnici, ipak, upozoravaju na opasnost od životinjskih virusa korona, koji su se pokazali i u aktuelnoj pandemiji, budući da se veruje da je SARS-kov-2 virus životinjskog porekla.

Amerikanci i Kinezi krivi za grešku koja je pokrenula PANDEMIJU KORONAVIRUSA? Šokantna priča iz Kongresa

Naučnici su do ovog otkrića došli tragajući za dijagnostičkim testom koji može da otkrije više vrsta virusa korona. Kako bi ga ispitali, analizirali su 301 uzorak iz 2017. i 2018. godine koji su uzeti pacijentima sa upalom pluća u gradu Saravaku u Maleziji.

Otkrili su da je osam testova bilo pozitivno na pseći virus korona, a to ih je toliko iznenadilo da su mislili kako je u pitanju greška.

Zbog toga su ponovo testirali tih osam uzoraka, koristeći drugu metodu – uzgoja virusa u psećim ćelijama. Kod jednog od osam uzoraka, virus je počeo da se umnožava u psećim ćelijama i naučnici su uspeli da ga izoluju i sekvenciraju mu genom.

Takođe, novi virus korona ima mutacije koje do sada nisu viđene ni kod jednog psećeg virusa korona, ali jesu kod virusa SARS Kov-2 i SARS Kov-1, i odnose se na strukturalni protein poznat kao N protein.

Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar