“Opet smo ispali korisni IDIOTI, plakaćemo za Rusima”: Česi rone gorke suze, Nemci se SMEJU

Poslanik je posavetovao ministru da odmah podnese ostavku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Češki poslanik Jan Hrnčirž kritikovao je vlasti zbog pogoršanja odnosa sa Rusijom, rekavši da zemlji prete ozbiljni ekonomski gubici koji će pogoditi i pivnice.

Češka se ponovo našla u ulozi „korisnog idiota” ostavši i ovog puta ostali bez podrške Zapada, rekao je Hrnčirž u razgovoru za portal „Parlamentarni listi”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Političara čudi zbog čega se Prag opredelio za veliki diplomatski sukob, uprkos odsustvu dokaza za navodnu umešanost Moskve u eksplozije u skladištu municije 2014. godine u češkoj Vrbjetici. Prema njegovim rečima, „vremenom postaje jasno da jednostavno nema dokaza da su ruski agenti bili u Vrbjetici“.

„Policija je iznela samo posredne dokaze na osnovu kojih čak nije moguće ni pokrenuti postupak protiv nekoga“, kaže poslanik.

Istovremeno, izneo je stav o tome u kojoj meri će „slučaj Vrbjetice“ uticati na rusko-češke odnose u budućnosti.

„Kristalno je jasno da će se odnosi sa Rusijom dugoročno završiti i da ćemo pretrpeti ekonomske gubitke. Naše pivnice i industrijska preduzeća će plakati, a nesumnjivo će se smejati nemačke“, ocenio je češki poslanik.

Na pitanje da li smatra da saveznici Češke nisu dovoljno podržali zemlju i situaciji sa incidentom u Vrbjetici, Hrnčirž je rekao da je Prag ponovo „odigrao ulogu korisnih idiota“.

„Izgleda da smo opet odigrali ulogu korisnih idiota za zaoštravanje odnosa, kao što se već nekoliko puta dogodilo u istoriji. Po mom mišljenju, sve to je povezano sa promenama u rukovodstvu Sjedinjenih Američkih Država i Češku Republiku su mogli jednostavno da uvuku u neku igru specijalnih službi. Zapad nas, kao i uvek, nije podržao, i opet ćemo morati sve sami da razrešimo“, zaključio je političar, prenosi Sputnjik.

Osvrnuo se i na pisanje lista „Seznam spravi“. Prema navodima lista, ministar policije Jan Hamaček planirao je da poseti Rusiju sredinom aprila i da se dogovori da Prag navodno ne saopštava o incidentu u Vrbjetici u zamenu za održavanje mogućeg rusko-američkog samita u prestonici Češke, kao i za vakcinu „Sputnjik V”.

S tim u vezi, poslanik je posavetovao ministru da odmah podnese ostavku.

U svakom slučaju, ministar, koji veoma nespretno pravi od sebe Džejmsa Bonda, napravio je od nas predmet podsmeha na međunarodnoj sceni i trebalo bi da podnese ostavku istog trena“, smatra Hrnčirž.

Podsetimo, vlada Rusije odobrila je ranije spisak neprijateljskih država. Na spisku se ističu dve države: SAD i Češka. S tim u vezi, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Moskva neće diskriminativno stavljati nijednu zemlju na spisak neprijateljskih, da je odluci prethodila duboka analiza, a spisak bi mogao da se revidira tokom vremena. Šef ruske diplomatije rekao je da spisak neprijateljskih zemalja neće biti „mrtav“ dokument, već će se „revidirati kako se budu razvijali odnosi Rusije sa određenom državom u budućnosti“.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar